Länsstyrelsen vill ha bajs

Uppdaterad
Publicerad

Har du hittat bajs i skogen? Länsstyrelsen i Västernorrland vill gärna att allmänheten skickar in björnspillningsprover.

Fram till den 25 september har det kommit in 906 björnspillningsprover i Västernorrland. Men länsstyrelsen vill ha in fler, för i Härnösand och Timrå har endast 35 prover kommit in.

– Det gör att vi får en bättre bild av hur många björnar som rör sig i områdena. Jag uppmanar därför fler att ta med sig ett prov-kit när ni går ut i skog och mark, säger Lars Wiklund, viltförvaltare på länsstyrelsen.

Hur många

Bakgrunden till den till synes besynnerliga uppmaningen är att man vill bestämma hur många björnar, vilken art och kön som rör sig i vårt område, samt geografisk spridning. Inventeringen pågår också i Jämtland.

Också i Jämtland

De senaste inventeringarna i Västernorrlands och Jämtlands län var 2006 respektive 2004. Då visade det sig att det fanns cirka 900 björnar i Jämtland och 160 i Västernorrland.

Sista datum att lämna in spillningsprov är den 31 oktober. På hemsidan rovebase.se kan du följa DNA-analysen av bajset du skickat in.

Insamlade prover i Västernorrlands län

Kommun    Summa i kommunen

Härnösand    14

Kramfors       46

Sollefteå        222

Sundsvall      66

Timrå            21

Ånge             202

Örnsköldsvik 435

Summa         906

Källa: Länsstyrelsen Västernorrland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.