Ljus framtid för Ljunganlaxen

Uppdaterad
Publicerad

Samarbete med elbolag, restaureringar och minskat fiske. Åtgärderna har gett resultat, nu ser framtiden ljus ut för Ljungans laxstam.

Kraftbolaget Statkraft har kritiserats för att regleringen av Ljungan hotar älvens laxstam. I samband med årets inventering av fisk besökte man under tisdagen älven tillsammans med länsstyrelsen. De inblandade parterna kan se en positiv utveckling.

Räknar fisken

SVT Västernorrland följde med när Lars Nordlinder och Marcus Bryntesson elfiskade i Allstaforsen i Ljungan. Med hjälp av elström i vattnet bedövar man fisken ett kort ögonblick för att kunna fånga och räkna hur mycket fisk som finns i uppväxtområdet. Och resultatet är glädjande

Samarbete ger resultat

Bara för något år sedan fick kraftbolaget Statkraft, som reglerar sträckan från Viforsen ner till havet, hård kritik för snabba förändringar i vattenflödet men efter förhandlingar mellan de olika intressenterna inleddes ett arbete för att förbättra situationen och nu fungerar det bättre, kraftbolaget har till exempel minskat vattenflödet för att göra elfiskeundersökningen möjlig.

Att antalet laxungar ökar i Ljungan är inte bara Statkrafts förtjänst, restaureringar av flottningsrensade sträckor och ett minskat fiske i havet bidrar också.

Arbetet fortsätter

Nu fortsätter arbetet med att förbättra miljön i älven, redan den här veckan ska en stenkista rivas och nya vägar för vatten och även fisk kommer att skapas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.