SCA:”Logistikpark bäddade för Östrandsbeslut”

Uppdaterad
Publicerad

Den omdebatterade logistikparken i Petersvik bäddade för miljardinvesteringen i Östrand. Det hävdar SCA som hyllar den politiska viljan i Sundsvall.

Satsningen på en logistikpark i Sundsvall har varit avgörande för skogsjätten SCAs beslut att bygga ut Östrandsfabriken för nära åtta miljarder. Det säger Ulf Larsson, vd för SCA Forest Products.

Uttalandet innebär ett nytt inlägg i den infekterade debatten om Petersvik i Sundsvall där striden om logistikparken står.

Petersvik

Lokal opinionsstorm

Samtidigt som Sundsvalls kommun och SCA gemensamt planerar att bygga en logistikpark vid Tunadalshamnen har en lokal opinion och en Facebookgrupp med 12 000 följare motsatt sig planerna. De säger nej till att det berörda området Petersvik med sina sekelskifteshus jämnas med marken för industrins behov.

SCA och en politisk majoritet i Sundsvalls kommun hävdar dock att logistikparken behövs för att stärka den lokala industrins konkurrenskraft. Motståndarna menar att kommunen och SCA kunde ha valt en annan och mindre känslig plats än Petersvik.

Den politiska viljan

Enligt Ulf Larsson, vd för SCA skogsindustrier har planerna att bygga en logistikpark varit avgörande för SCAs bolagsstyrelse när man på torsdagen fattade det formella beslutet att investera 7,8 miljarder i Östrandsfabriken. Han menar också att det är en viktig fråga för Ortvikens pappersbruk.

– Den framtida containerhamnen har varit väldigt avgörande. Den politiska viljan att satsa på en effektiv distribution av våra produkter har varit väldigt viktig, säger han till SVT Västernorrland.

– Vi måste som konkurrensutsatt företag vara oerhört effektiva i distributionsdelen och att det är ett projekt som stöds av en bred politisk majoritet i kommunen har varit viktigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Petersvik

Mer i ämnet