Manifestation mot kvinnovåld

Uppdaterad
Publicerad

20 kvinnor per år dödas av en närstående varje år i Sverige. Idag är internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor.

På torget i Sundsvall ikväll uppmärksammades FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor. Det var ett 30-tal personer som samlats för att tända ljus för att sen marchera genom stan. Våld mot kvinnor är ett ökande problem som Kvinnojouren och tjejjouren vill synliggöra.

– Tittar man på vår beläggning på jouren så visst har det ökat, säger Eva Hoffman, ordförande på Kvinnogemenskap.

Det är Brottsförebyggande rådet som har statistik på våld i nära relationer. Siffrorna visar att 17 av de dödade kvinnorna årligen har dödats av en man de har eller har haft en nära relation med och det dödliga våldet är ofta en kulmen på en lång period av våld och hot riktade mot kvinnan. Internationella dagen mot våld mot kvinnor infaller den 25 november varje år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.