”Vi räddade tusen människor”

Uppdaterad
Publicerad

Mattias från Härnösand tjänstgjorde på Dödens Hav

Häromveckan påträffades 50 döda människor utanför Italiens kust, kvävda till döds under däck på en flyktingbåt. En av de som försöker undsätta de flyktingar som försöker ta sig i båtar till Europa är Mattias Erlandson.

Nu är han hemma i Härnösand igen efter drygt två dramatiska veckor på Medelhavet – eller Dödens Hav som det numera kallas efter alla katastrofer med överlastade flyktingbåtar.

#flykt

Mattias ingick i besättningen på Kustbevakningens fartyg Poseidon, på plats i somras som en del i en sameuropeisk räddningsaktion.

– Vi räddade nog uppemot 1 000 människor säger Mattias.

Totalt under hela insatsen har Poseidons insats räddat livet på säkert 5 000 personer, säger han.

– Några av de här flyktingbåtarna hade kanske klarat resan över havet, men jag tror nog att de flesta av de här resorna,  på något sätt,  hade slutat i en tragedi, säger han till SVT Nyheter. 

– Medan jag var därnere och jobbade lade jag känslorna åt sidan, berättar han, men det är nu när jag är hemma och tittar på bilderna som jag känner och förstår hur fruktansvärt de här människorna måste ha det.

Lekte kurragömma

Tusentals räddade – ändå en droppe i havet i en ström av flyktingar som bara växer sig större. Mattias uppgift ombord var att se till att flyktingarna man tog ombord fick mat, vatten och sjukvård.

Han berättar hur han lekte kurragömma ombord med en liten flicka, en flicka som bara några timmar tidigare hade räddats från en av de flytande kistorna till havs. När hon togs ombord på den svenska kustbevakningens båt var hon svårt medtagen av vätskebrist.

– Barn har ju en märklig förmåga att snabbt repa sig, konstaterar han.

Strömmen av flyktingar som försöker nå Europa via Medelhavet har bara ökat. Libyen är den vanligaste utgångspunkten och det är södra Italien och Sicilien som är målet. Flyktingarna skickas ut på havet i överfyllda, hemmagjorda gummibåtar.

De kommer i utrangerade, överlastade fiskebåtar som knappt flyter. De har packats som sillar – inlåsta under däck. Mest män, men även kvinnor och barn. Alla på flykt.

”Skulle inte tveka en sekund”

Mattias visar bilder på Poseidons akterdäck – som visar hur 400 människor sitter tätt packade brevid varandra – flyktingar som Poseidon räddat från havet. Som mest under Mattias tid på fartyget hade man över 600 flyktingar ombord. På plats under operationen fanns fartyg från Italien, Kroatien och Frankrike.

Behovet av räddningsinstatser verkar närmast oändligt. Skulle det bli aktuellt är Mattias beredd att ställa upp igen.

– Absolut, jag skulle inte tveka en sekund, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet