Nämndeman: Dödstraff borde gälla vissa raser

Uppdaterad
Publicerad

Under pågående rättegång mot en man som misstänks för bland annat grovt narkotikabrott uttalade sig en nämndeman rasistiskt. Gällande dödsstraff sade nämndemannen att det borde gälla ”vissa raser”.

Rättegången påbörjades i mars i år och har fortsatt sedan dess. Men under förhandlingarna 15 april blev man tvungen att avbryta. Under en av pauserna hörde nämligen hovrättsassessorn två nämndemän diskutera dödsstraff. En av dem sa att denne skulle skriva en motion om dödsstraff varvid den andre replikerade ”Ja, i vart fall för vissa raser”.

När det påpekades för nämndemannen att uttalandet var olämpligt svarade denne: ”Nej, det är klart, så får man inte säga. Det får man bara tänka”.

Bytte knark mot sex

Rättegången avbröts

Det inträffade innebar att man blev tvungen att avbryta förhandlingarna i Sundsvalls tingsrätt.

– När jag hörde det så reagerade jag och tog jag beslutet att avsluta förhandlingarna, säger Kristina Svedberg, hovrättsassessor.

Nämndemannen har efter uttalandet klivit av uppdraget och alla parter ska nu få yttra sig om det som hänt. Det ska man ha gjort senast 17 april.

– Vi hoppas kunna fortsätta förhandlingarna med en nämndeman mindre. Det är så man gör, man tar inte in en ny, säger Kristina Svedberg.

Den ena av parterna har redan svarat och menar att det inte är några problem med att man fortsätter med en nämndeman mindre.

– Om allt går väl så kommer vi kunna återuppta förhandlingarna nästa vecka, säger Kristina Svedberg.

Diskussion om bok

Till sitt försvar har nämndemannen uppgett att uttalandet kommit efter en diskussion kring en bok som en dödsdömd man i USA skrivit. Uttalande gällde alltså endast diskussionen kring boken inte det aktuella målet.

Nolltolerans

Ordförande för moderaterna i Timrå, partiet som kvinnan är medlem i, säger att han ännu inte har hunnit bilda sig en uppfattning om situationen. Men han säger att partiet är emot sådana uttalanden.

– Alla ska behandlas lika, Vi har nolltolerans, säger Tony Andersson, ordförande för moderaterna i Timrå.

Tog betalt i sex

SVT Västernorrland har tidigare berättat om rätteången som gäller den man som misstänks tagit betalt i sex från kvinnor som önskat köpa narkotika av honom.

SVT har försökt nå nämndemannen utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bytte knark mot sex

Mer i ämnet