Konstnären Bengt Lindström dog 2008 – som mest var hans tillgångar värderade till cirka 110 miljoner kronor. Foto: Scanpix

Nytt miljonkrav i Lindström-härvan

Uppdaterad
Publicerad

Mångmiljonkrav på Bengt Lindströms dödsbo

Idag lades ytterligare ett kapitel i den evighetslånga, och närmast oöverblickbara, juridiska processen kring kvarlåtenskapen efter en av landets mest uppburna konstnärer, jämten och Njurundabon Bengt Lindström.  

Nu handlar det om krav på dryga 3 miljoner på dödsboet efter Bengt Lindström, pengar för utredningar som konsthandlaren och Lindströmbiografen Curt Aspelin utfört, hävdar han, för dödsboets räkning.

Bengt Lindström

Sonen pekades ut som förfalskare

Aspelin har tidigare agerat ombud för Bengt Lindströms bägge barn, båda bosatta i Frankrike.

Det uppdraget fick ett bittert och solkigt slut när SVT:s Uppdrag Granskning, i spåren av konsthandlaren ”Alaska-Håkans” affärer påvisade att sonen själv varit inblandad i förfalskningar av faderns konst.  Se vidare: UG:s granskning

Kraven avvisas helt

Vid tvistemålet företräds dödsboet av advokaten Bengt Sörman som varit ansvarig för boutredningen sedan Lindströms död 2008 – alltså i sju års tid.  En osedvanligt lång tid, men så handlar det också om en osvedvanligt infekterad och komplicerad process. 

Men kraven avvisas kategoriskt av Bengt Sörman, botutredningsmannen. Enligt honom har Aspelin aldrig fått några uppdrag att utreda Lindströmaffärerna, och det har aldrig funnits vare sig muntliga eller skriftliga avtal om detta.

Bengt Lindström drabbades av en stroke 2003 som gjorde honom oförmögen att själv sköta sina affärer. Förvaltarskapet kom att innehas av en och samma person fram till 2009 då förvaltaren plötsligt avled.

Tvistemålet fortsätter – till hösten

Enligt Curt Aspelins förmenade sköttes försvaltarskapet i strid mot gällande regler, rentav lagstridigt, och han gör gällande att värden för runt 60 miljoner kronor föröddes under de här åren.  Det är i huvudsak omständigheterna kring detta som Aspelin försökt gå till botten med.

Under förhandlingarna gjordes försök att åtstadkomma en förlikning mellan parterna, något som dock inte lyckades.

Nu kommer saken att avgöras i en huvudförhandling – något som kan ske tidigast under hösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bengt Lindström

Mer i ämnet