Foto: Scanpix

Nytt system ska förebygga mobbning

Uppdaterad
Publicerad

Det nya systemet kallas NEJ och ska ge underlag till att förbättra antimobbningsarbetet i Sundsvalls skolor.

Sundsvalls kommun har infört nya rutiner för att få ett bättre grepp om hur utbrett det är med kränkningar och mobbning i kommunens skolor. Det nya systemet kallas NEJ. Tanken är att det ska ge ett underlag för politikerna att besluta om insatser för att förebygga kränkande behandling i skolorna.

– Det är viktigt att uppmärksamma det här och få en rättvisande bild av läget. Men vi kan inte rapportera allt, då skulle lärarna inte få göra annat, säger Lars Karlstrand, chef för Elevhälsan i Sundsvalls kommun.

Mobbning betraktades som påhitt

63 anmälningar

I en serie reportage har vi uppmärksammat mobbning. Och vilka konsekvenser det kan få för enskilda elever och deras familj. Det finns flera exempel där familjer tagit beslutet att flytta för att lösa problemen.

Den nya metoden att rapportera började användas i augusti. Hitills har kommunen fått in 63 anmälningar om kränkande behandling i grundskolan.  Anmälningarna fördelar sig så här: Sticksjö 14, Ljustadalen 7, Vibacke 6, Kyrkmons skola 6, Korsta 5, Skönsberg 5, Haga 4,  Kyrkskolan 3, Vallens skola 3, Stige skola 3, Nivrena 2, Lidens skola 2, Matfors 1, Bosvedjan 1, Granloholm 1.

Flest anmälningar- inte värst

Men det är inte de skolor som har flest anmälningar som har störst problem, menar chefen för Elevhälsan.

– Näe, det behöver det inte göra utan tvärtom kanske dom skolorna som är mest medvetna och jobbar bäst med de här frågorna. Jag är mer orolig för dom som inte rapporterar, säger Lars Karlstrand.

För få rapporterar

Det nya är att en särskild blankett tagits fram för att rapportera kränkande behandling och mobbning. Skolorna ska använda den och rapportera om problem löpande till huvudmannen, kommunen. Statistiken gör att kommunen hoppas få en bättre bild av läget. Det är också ett lagkrav i den nya skollagen som kom i somras.

– Vi behöver en övergripande dokumentation. Det har funnits en underrepresentation tidigare med alldeles för lite rapporteringar. Och så kan det fortfarande vara, säger Lars Karlstrand chef för elevhälsan.

Kommunen valde att bryta ut kränkande behandling ur det befintliga rapporteringssystemet Osis.

– Det är bra också för att tydliggöra ansvaret, säger Lars Karlstrand.

Mer administration

Men är det rätt att lägga på lärarna, som redan har mycket administration, ännu mer? Ja, det finns inget alternativ, säger Lars Karlstrand.

– Då får man ta bort något annat i sitt arbete för det här kan man inte ta bort.

Statistiken ska sedan analyseras och brytas ner för att få ett underlag att jobba med. Men nya blanketter räcker inte menar en mamma som har haft sitt barn på Uslands skola.

Otillräckligt

– Det räcker inte, det behövs något mer än nya blanketter, säger hon. Och Lars Karlstrand håller med om det.

– Naturligtvis räcker det inte utan det måste till ett intensifierat arbete ute på varje enhet. Vi måste bli ännu bättre, då får vi strunta i annat, men tryggheten kan vi aldrig kompromissa med, säger han.

Läsåret 2010/11 anmäldes 368 fall av kränkande behandling på kommunens skolor. Läsåret 2011/12 anmäldes 356 fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mobbning betraktades som påhitt

Mer i ämnet