”De är ju människor, de är ju som oss”

Uppdaterad
Publicerad

Ett femtiotal personer kom ikväll till det möte om flyktingkrisen som Timrå kommun, Migrationsverket och Länsstyrelsen bjudit in allmänheten till på Tynderö.

– Det är ett krisläge och jag tror att vi kommer att få ett höjd beredskap framåt om det fortsätter att komma så många som det gör i dag, säger Mona Backlund, tillförordnad kommunchef i Timrå.

Migrationsverket har börjat efterfråga fler platser berättar att i och med att trycket hårdnar kan det bli aktuellt med fler platser som behövs med kort varsel.

Flyktingar i Västernorrland

– Vi inventerar de fastigheter och hus som kommunen äger och ser över hur det ska kunna vara möjligt att utöka och ta emot de flyktingar som kommer, säger kommunens arbetsmarknadschef Lars Backlund.

”Nöden har ingen lag”

Behovet är växande och kommunen har nu börjat med regelbundna möten om krisen.

– Vi har tillsatt en tjänstemannagrupp som träffas en gång i veckan där vi diskuterar flyktingsituationen, säger Lars Backlund arbetsmarknadschef Timrå kommun.

Man pratade också om det blixtöppnade, kritiserade boendet på Åkerö på Åstön. Ett boende som ligger otillgängligt och som flera av de asylsökande omedelbart valde att lämna när de skickades dit förra helgen.

– Nöden har ingen lag och i dagsläget får man nästan ta vad man får, säger Mona Backlund.

Flera vill hjälpa

Flera av de som bor på Åstön var där för att veta mer om vad som händer och på vilket sätt man kan hjälpa till.

– Vi såg att bussarna kom och jag har varit dit med kläder. Man känner att det är krisläge och vill hjälpa till, särskilt när det kommer barn. Man känner med dem jättemycket för det är ingen som flyr frivilligt, säger Eva Thelberg som bor på Åstön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingar i Västernorrland

Mer i ämnet