Oro för utnyttjade tiggare

Uppdaterad
Publicerad

Beredskapen saknas och lagsstiftningen är otydligt och oron är påtaglig bland kommunerna över det som kan vara organiserat tiggeri. Det framgår av en färsk enkät bland länets kommuner som gjorts av Kommunförbundet

Igår samlades kommunföreträdare från hela länet för träffa Martin Valfridsson, sedan i vintras regerings samordnare i frågor som rör tiggande EU-migranter.

Trycket på honom att leverera svar och riktlinjer är stort.

Tiggande EU-migranter i Västernorrland

Oro speglas i enkät

Inför konferensen skickade kommunförbundet ut en enkät till länets kommuner för att få en uppfattning av hanteringen runt om i kommunerna, en enkät som presenterades och diskuterades under gårdagen.  Samtliga kommuner i länet har svarat, och klart är att det finns en oro ute i kommunerna på många plan i den här frågan.

Lagstiftningen uppfattas som otydlig, samverkan efterfrågas och vad kommunerna får eller inte får – och kan – upplevs som oklart. Kommunerna befarar dessutom att hela ansvaret i den här frågan ska hamna i deras knä. ”Beredskapen saknas för att ta emot ett ökat antal tiggare” heter det bland svaren.

Belägg saknas

Det finns även en tydlig villrådighet när det gäller den känsliga frågan om det förekommer personer eller kriminella som utnyttjar den här utsatta gruppen. Samordnaren Martin Valfridsson uttryckte sig något försiktigt i frågan i samband med kommunfolket:

– ”Det finns tecken på att det faktiskt förekommer” sa han, och pekade bland annat på att det har inletts en förundersökning i Stockholm om misstänkt människohandel.

Polisen genomför just nu en nationell kartläggning för att få en bild av hur problemet ser ut. Enkäten visade även att bara två kommuner av sju idag arbetar med uppsökande verksamhet – samtidigt som flera har noterat att det finns barn i de grupper av tiggare som finns i kommunerna.

Spädbarn och barn

Det ges exempel på spädbarn i bil med sina föräldrar och barn som sitter tillsammans med sina tiggande föräldrar utanför butiker.

Fyra av länets kommuner har ställt upp och betalt hemresor för vissa, och lika många säger sig erbjuda härbärge och/eller dusch och tvättmöjligheter för den här utsatta gruppen. Hur många tiggande eu-medborgare som idag finns i Västernorrland är svårare att svara på – klart är att Sundsvall och Örnsköldsvik har de flesta.

Totalt uppskattas antalet – när enkäten gjordes – till runt 120 personer. Men, periodvis är antalet större.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggande EU-migranter i Västernorrland

Mer i ämnet