Pedofilens hälsning: ”Var inte orolig”

Uppdaterad
Publicerad

”Var inte orolig, men jag kunde inte missa tillfället”. Idag kan SVT Västernorrland berätta att den sadistiske pedofil som varit på rymmen i tre veckor hört av sig till en släkting från utlandet.

Det var hos släktingen han befann sig vid rymningen. Han hade permission och övervakades av två vårdare.

– Vi satt och fikade i vardagsrummet och eftersom både jag och ”X” röker så skulle vi gå in i köket och ställa oss under fläkten.

Pedofil på rymmen

Rymningen skedde under en permission från rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall för tre veckor sedan och händelsen har fått stor uppmärksamhet sedan det visat sig att såväl kliniken som polis gjort allvarliga misstag. Bland annat fick han ett pass utfärdat trots att det stred mot bestämmelserna. Med passet tog han sig sedan ur landet.

Rymde från köket

Enligt släktingen var rymningen från släktingens bostad i Söderhamn ett ögonblicks verk.

Vårdarna agerade snabbt, säger släktingen som SVT Nyheter Västernorrland talat med.

49-åringen gick in i köket först och cirka tre minuter senare kom släktingen efter, men då var han borta.

– Jag ropade efter honom och såg sedan att hans jacka i hallen var borta. Jag ropade efter vårdarna som agerade på en gång, berättar släktingen för SVT.

Under permission

En av vårdarna ska omgående ha begett sig till polishuset i Söderhamn medan den andre ringde till Rättspsyk. Ungefär en timme senare var två poliser på plats i lägenheten för att ta in uppgifter.

– Det var första gången han kom och hälsade på mig. Han har inte haft någon permission tidigare, berättar den anhörige för SVT.

”Jag kunde inte missa tillfället!”

Efter rymningen har 49-åringen hört av sig till släktingen: ”Var inte orolig, men jag kunde inte missa tillfället”.

– Jag hörde av mig tillbaka att han ska se till att komma tillbaka till Sundsvall och det har han sagt att han ska göra. Jag hoppas verkligen det.

Enligt den anhörige ska vårdarna inte haft kännedom om att 49-åringen haft ett pass. Det var uppgifter som de ska ha fått samma dag som han rymde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pedofil på rymmen

Mer i ämnet