Polisen jagade en gangstermördare

Uppdaterad
Publicerad

Den stora polisinsatsen i Västernorrland i torsdags handlade om en gangsterjakt. Den jagade ska ha varit den person som låg bakom dödsskjutningen av Ratko Djokic för tolv år sedan.

Polisen var minst sagt förtegen om den stora jakten över Västernorrland i torsdags. Nu kommer uppgifter till st.nu och nsd.se att det handlade om en jakt på en mördare.

Mordet skedde i Skärholmen i södra Stockholm. Ratko Djokic hade då sedan länge haft en dödsdom över sitt huvud. Anledningen ska ha varit att han figurerat i det nätverk som smugglade in cigaretter till Sverige från Balkan.

Jakten över

Jakten ska ha initierats av Norrbottenpolisen. Civilklädda poliser från Luleå ska ha flugits ned till Västernorrland där jakten bedrevs med helikopter under en stor del av dagen. Sen på eftermiddagen meddelade Västernorrlandspolisen genom informationsmannen Peder Jonsson i Umeå att jakten var över. Resultatet av den jakten ville han inte kommentera. Varken om det gått bra eller dåligt.

Cigarettkungen

Ratko Djokic kallades för cigarettkungen och enligt aftonbladet.se sköts han av två män i en guldfärgad Mercedes 200 av 1991 års modell. Männen ska ha dragit sina pistoler och tömde magasinen mot Ratko Djokic som försökte fly från platsen.

Ratko Djokic ansågs då vara en maffialedare i Stockholm.

En dömd – två fria

En person dömdes till livstids fängelse för att ha kört flyktbilen . Men de två män som misstänkts för skjutningen har aldrig kunnat gripas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.