Poserade med vapen

Publicerad

En instagrambild ledde till en massiv polisinsats i Sundsvall på torsdagen, med forcerade dörrar och dragna vapen. Tre unga män greps på olika adresser.

På bilden syns två unga män med var sin soft airgun i famnen.

-Jag hade ”gillat” bilden och en polis drog paralleller med terroristbröderna i Frankrike, berättar en ung man för Sundsvalls Tidning.

Klockan var bara sex på morgonen när polisen stormade in, slet honom ur sängen och satte på handfängsel. Även föräldrar till de inblandade unga männen väcktes på samma sätt.

-Det var oerhört beklagligt och chockartat, säger en pappa vars bil och datorer togs i beslag.

De inblandade medger att bilden kan te sig provocerande. Men säger samtidigt att de tror att deras utländska bakgrund spelat in. Samtliga släpptes efter några timmar och ärendet är nerlagt.

-Vapnen var autentiska kopior men jag finner det grovt olämpligt att man poserar men automatvapen på Instagram, säger förundersökningsledare Henrik Blusi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.