Finlands nya kärnkraftverk byggs vid kusten vid orten Pyhäjoki – den svenska kusten ligger bara 12 mil bort.

Protester mot finsk-rysk kärnkraft

Uppdaterad
Publicerad

Tvärs över Bottenviken – dryga 30 mil nordost om Härnösand – kommer Finland att bygga ett nytt kärnkraftverk. Det byggs med rysk teknik och kommer att ha stora ryska ägarintressen. Opinionen i Västernorrland har hittills var ganska tyst – men nu går Härnösand i spetsen för protesterna mot bygget.

Projekteringsarbetet har redan börjat på udden Hanhikivi, ett tidgare sommarstugeparadis som nu står inför en monumental omvandling.

Tyst från Västernorrland – hittills

Det är ett projekt som kommer få stor och mycket långvarig betydelse för hela regionen, men hittills har den finsk-ryska kärnkraftsatsningen på andra sidan Bottenviken inte rönt någon större uppmärksamhet i Västernorrland – trots att länet får ett nytt kärnkraftsverk som granne.

Kärnkraftverk i Pyhäjoki

Men nu går Härnösand i spetsen för protesterna – företrädare för fem politiska partier har skrivit under ett protest brev som skickats till både den svenska och finska regeringen, ett brev med rubriken ”Vi tar avstånd från planerna på en kärnkraftsanläggning i Pyhäjoki”

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Kristdemokraterna, Centern och Vänsterpartiet har skrivit under.

Fred Nilsson (S), kommunalråd i Härnösand,  poängterar att det är de politiska partierna, inte kommunen, som står bakom.

– Det här är en brännande politisk fråga, säger kommunalrådet Fred Nilsson( S) i Härnösand.

Hoppas få med sig övriga kommuner i länet

– Det är givetvis svårt att veta vilken respons det kommer att få, säger han. men att INTE markera vårt motstånd vore väldigt olyckligt, säger han

Nu hoppas han få med sig de övriga kommunerna i Västernorrland i en samlad protest – Nilsson tänker ta upp frågan i samband med ett kommunförbundsmöte den 3:e september.

– Vi hoppas på en stark reaktion bland politiker, forskare och allmänhet i Finland så kan det här KAN få betydelse, låt oss hoppas, menar Fred Nilsson.

Men opinionen i Västernorrland kommer i elfte timmen – i början av augusti fattades avgörande beslut i Finland för att gå vidare med bygget.

Våldsamma demonstrationer och regeringskris

I Finland har debatten varit intensiv och inte minst frågan om det stora ryska inflytandet har varit omdiskuterat.

I samband med att tillstånden beviljades i början av augusti försökte demonstranter tränga sig in på byggområdet för att stoppa arbetet.

Bolaget Fennovoima ägs till en tredjedel av ryska Rusatom, och det är med rysk kärnkraftsteknik kraftverket ska byggas.

Frågan har även orsakat en regeringskris när finska Miljöpartiet hoppade av regeringen i protest mot planerna.

Miljöpartiprofilen Eva Goës i Härnösand är starkt emot planerna på ett ryskt-finskt kärnskraftsbygge och är numera aktiv i Nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken.

Vill att svenska EU-parlamentariker ska agera

Senast skickade nätverket en uppmaning till de svenska EU-parlamentarikerna i den här frågan

– Det här får bara inte ske, säger hon. Bottenviken är ett oerhört känsligt innanhav.

Påfrestningen från bland annat  stora mängder muddermassor som, enligt planerna, ska dumpas en mil ut från den finska kusten blir enorm, menar hon.  

För att inte tala om de framtida effekterna när driften av reaktorerna kommer att kräva 45 kubikmeter vatten – per sekund.

Dessutom, vi har redan varit med om ett Tjernobyl, slår hon fast.

Rysk inblandning oroar

Att det nya kärnkraftverket i Pyhäjoki ska byggas med rysk teknik och med ryskt delägande gör den här satsningen ÄN mer bekymmersam, menar  Eva Goës:

– Finland sätter sig i knät på Ryssland, det är säkerhetspolitisk osäkerhetsfaktor som är enorm, säger hon.

Planerna har diskuterats i många år, men nu har processen börjat närma sig slutfasen, även om rad miljöfrågor fortfarande väntar på ett avgörande från finska myndigheter.

Men, menar  Eva Goës, det är definitivt inte för sent att stoppa bygget:

– Nej, jag tror inte att det är försent, Nätverket Kärnskraftsfritt Bottenviken har nyligen skickat en skrivelse till förvaltningsdomstolen i finska Vaasa där vi från den svenska sidan pekar på att satsningen hotar vår miljö och hotar det här känsliga innanhavet.

– Vi kommer att fortsätta kämpa i den här frågan, avslutar hon. 

Källor; YLE /(Finland) Huvudstadsbladet (Finland ) SVT Norrbotten, SVT Västerbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kärnkraftverk i Pyhäjoki

Mer i ämnet