Rekordstort missnöje i norr

Uppdaterad
Publicerad

Så många som 8 av 10 poliser har funderat på att säga upp sig, det visar en ny undersökning. Allra värst ser det ut i region Norr.

Undersökningen som polisförbundet låtit göra, visar på regionala skillnader där Norrland sticker ut. Bara elva procent av poliserna i norr är nöjda och har aldrig övervägt tanken att byta jobb. De övriga 89 procenten har alla nån gång funderat på att sluta i polisyrket.

Orsaken till det utbredda missnöjet har främst två orsaker, enligt Johan Pesula, skyddsombud Polisen Västernorrland. Dels handlar det om de låga lönerna och dels den pågående omorganisationen.

Kriskommission

Polisförbundet vill att inrikesminister Anders Ygeman (S) tillsätter en kriskommission.

– Anders Ygeman måste dra i nödbromsen och tillsätta en kommission som bestämmer vilka delar vi har möjlighet att fortsätta med och vilka vi kan vänta med tills vi har mer resurser. Vi riskerar massflykt om vi fortsätter så här, säger förbundets ordförande Lena Nitz till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.