Joakims bror och mamma.

”Ren panik, allting rör sig”

Uppdaterad
Publicerad

Joakim från Härnösand var nära att omkomma när han befann sig mitt i jordbävningskaoset.

En av dom som just nu befinner sig i jordbävningskaoset i Nepal är Joakim Hultman från Härnösand. Han var där på en tatueringsmässa när skalvet drabbade huvudstaden Katmandu.

–Det var ren panik, jag fattade inte någonting. Det kändes som att det petades på ett korthus. Alla skulle ut samtidigt och trampade över varandra, säger Joakim via en instabil telefonuppkoppling.

Oroliga timmar

För Jockes mamma Britt-Marie och bror Jimmy var tiden mellan jordbävningsbeskedet och första kontakten med Jocke smärtfulla.

–Jag och min man satt och kollade på tv när vi såg att det var en jordbävning i Nepal, då reste sig han och sa ”vafan, det är ju där Jocke är!”, säger Britt-Marie.

Över 3000 döda

Fler än 3.300 människor dödades i skalvet, vad man vet nu, och 6.500 är skadade. Många av de skadade befinner sig på platser utan sjukhus. Jordbävningen mätte 7.8 på richterskalan och är den värsta att drabba Nepal på över 80 år.

Skalvet utlöste laviner och förvandlade otaliga hus till ruiner. Utrikesdepartementet uppskattar antalet i svenskar i landet till 150 personer. Medias bevakning har varit stor,  strax efter huvudskalvet ringde aftonbladet upp Joakim.

–Aftonbladet intervjuade Joakim över telefon och samtidigt så kom skalvet och han skriker bara rakt ut ”sit down, sit down, sit down”, han sa att han aldrig varit så rädd i hela sitt liv, säger Joakims mamma Britt-Marie.

Väntas hem på tisdag

På tisdag väntas Jocke och hans fru resa hem. Men Britt-Marie tänker inte pusta ut förrän de är på svensk mark.

–Man vet aldrig, det kan komma efterskalv igen, jag känner mig inte säker förrän de är hemma, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.