Rivning i förskott

Uppdaterad
Publicerad

Två år innan de formella besluten om en hamnutbyggnad ska fattas vill Sundsvalls kommun nu lösa in fastigheterna i Petersvik för rivning.

Bakgrunden är den stora hamnutbyggnaden i Sundsvall och bråket om sekelskiftesvillorna i Petersvik. Nu väntas konflikten ny fart sedan kommunen begärt förhandsinlösen av de omstridda villorna trots att vare sig miljöprövning eller formella beslut fattats av SCA och kommunen.

– Om vi skulle vända på ordningen och vänta med Petersvik tills övriga beslut är fattade riskerar vi kraftiga förseningar av projektet. Vi behöver tillträde till marken för att genomföra nödvändiga fastighetsregleringar, säger Åke Jonsson, vd för Sundsvalls Logistikpark AB.

Enligt honom är det markfrågor och inte rivningar som är i fokus.

”Demokratin åsidosätts”

Den stridbare före detta moderaten, numera Sundsvallspartisten Else Ammor, är kritisk. Hon menar att demokratin åsidosätts om det kommunala logistikbolaget får tillträde till fastigheterna innan de avgörande besluten fattats av kommunen.

– Att det vinner tid kan jag förstå, men att det skulle underlätta fastighetsregleringarna är bara ett svepskäl. Det är ett icke-argument eftersom kommunen själv, via lantmäteriet kan prioritera hur lång tid en fastighetsreglering ska ta. Vidare saknas det ett beslut i kommunstyrelsen om förtida inlösen vilket jag strider mot kommunallagen, uppger Ammor.

– Inte ens näringslivet är enigt om projektets förträfflighet. Hela projektet riskerar sluta i grushög som vi offrat Petersvik för att åstadkomma. Det är dyrt och ogenomtänkt, säger hon.

Samrådsmöte idag

Idag har kommunen kallat till ett öppet samrådsmöte inför den kommande miljöprövningen av projektet som också kallas Sundsvalls Logistikpark.

( intervjuer från dagens möte, som hölls i Skönsbergs Folkets Hus, hittar ni i ett av klippen ovan )

Det är en investering i miljardklassen som planerats i snart tio år och som nu närmar sig startskottet.

Nu i vår har det kommunala bolaget Sundsvalls Logistikpark AB lagt in en högre växel och under försommaren lämnas en ansökan om miljöprövning in till mark och miljödomstolen. Under våren avgörs också frågan om tvångsinlösen av sju fastigheter i Petersvik som ska rivas för den nya logistikparken.

Tvånginlösen är redan avgjord av regeringen men frågan om pris och tidpunkt för övertagagandet är inte avgjord.

Omvänd ordning

I sin skrivelse till regeringen begär nu advokatfirman Fylgia på uppdrag av Sundsvalls kommun om inlösen och tillträde av fastigheterna redan från första september i år.

Begäran om miljöprövning lämnas in under försommaren och väntas bli klar först sommaren 2016. Samtidigt har Sundsvalls kommun och SCA skjutit på sina formella investeringsbeslut till våren 2017.

I sin skrivelse till fastighetsdomstolen skriver kommunen att man behöver full ”rådighet” över fastigheterna för att undvika ytterligare förseningar av hamnutbyggnaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.