Rymling från rättspsyk kontaktade polis

Uppdaterad
Publicerad

Den man som rymde från rättspsyk i mitten på juli kontaktade polisen på söndag.

Den 26-årige manen avvek från en frigång den 13 juli från rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall. Då sa Bengt Eriksson på rättspsykiatriska regionkliniken att det finns risk att mannen kan vara farlig för allmänheten.

Patienten är dömd för mordförsök och har tidigare knivskurit skurit en medpatient med ett rakblad. Han ska också ha knivskurit en vårdare i Östersund, varefter han blev förflyttad.

Våldsam man rymde under frigång

Under söndagseftermiddagen kontaktade mannen själv polisen i Gävleborg och överlämnade sig.

– Polisen i Gävleborg ringde mig klockan 18.15 och berättade att mannen själv hade kontaktat polisen och ville bli upphämtad. Polisen i Gävleborg hämtade honom i Hofors, säger Marcus Grahn, vakthavande befäl vid polisen i Västernorrland.

Ingen misstanke om brott

Enligt polisen ska 26-åringen ha varit lugn och under söndagskvällen transporteras han tillbaka till kliniken i Sundsvall.

– Det är inte brottsligt att rymma och han är inte misstänkt för något brott, säger Marcus Grahn.

26-åringen, som är dömd för mordförsök och grova misshandelsfall, rymde då han befann sig på frigång utan personal. Det är fortfarande oklart varför mannen befann sig i Hofors och vad han har gjort under veckorna på rymmen.

Mannen kommer att föras till rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsam man rymde under frigång

Mer i ämnet