Färre kejsarsnitt efter sjukhusets satsning

Uppdaterad
Publicerad

Genom att öka användandet av värkbehandlande läkemedel och stärka närvaron av barnmorskor har Sundsvalls sjukhus lyckats minska antalet kejsarsnitt. En fjärdedel av alla kejsarsnitt är borta på bara ett år – och ännu färre ska de bli.

Det senaste året har Sundsvalls sjukhus minskat andelen kvinnor som föder med kejsarsnitt. Från att ha förlöst 20 procent av alla barn, alltså en femtedel, har sjukhuset minskat andelen till femton procent.

– Vi tror att det är bra att föda normalt, det ger den minsta risken för mor och barn i de allra flesta fall. Det finns en risk vid kejsarsnitt att man blöder mer, får en ökad risk för infektioner och sammanväxningar i buken eller tarmvred, det finns också risk för komplikationer med moderkakan vid en kommande graviditet, säger Marie Bolin, överläkare vid Sundsvalls sjukhus.

Värkstimulerande läkemedel

Satsningen består i att sjukhuset stärkt bemanningen och ökar närvaron av barnmorskor, vilket ska ha en lugnande effekt på modern och en snabbhet då värkarna avstannar.

– Vi har blivit bättre på att snabbt sätta in värkstimulerande läkemedel och bräcka hinnan, säger Marie Bolin.

Förstföderskor viktigast

Den grupp som sjukhuset jobbat mest med är förstföderskor, där har andelen förlossningar minskat från åtta till fem procent.

– De är viktiga därför att det är den första förlossningen som banar väg för kommande förlossningar, föder man naturligt är sannolikheten otroligt stor att man fortsätter med det.... förutsatt att man är nöjd med förlossningen.

Från mest till minst

Västernorrland har traditionellt sett utfört fler kejsarsnitt än övriga landet, men med statistiken från första halvan av 2015 tror man sig kunna sälla sig till de landsting med minst andel.

–Jag tror att vi har haft en tradition av att vara frikostiga med kejsarsnitt samtidigt som vi haft en orolig personalsituation och det har bidragit till en osäkerhet, det kan ha påverkat förloppet.

Finns det ingen risk att landstinget i jakten på att hålla nere andelen kejsarsnitt nekar kvinnor den behandling som de vill ha?

– Jo den risken finns men i det här projektet är vi också noga med att mäta kvinnans upplevelse av förlossningen. Man ska inte bara föda vaginalt, utan vara nöjd också. Vi nekar ingen ett planerat kejsarsnitt om man vill ha det, säger Marie Bolin, överläkare vid Sundsvalls sjukhus.

Kejsarsnitt

* Kejsarsnitt innebär att fostret tas ut via ett snitt genom moderns bukvägg och livmodern.

* I början av 1970-talet föddes i Sverige fem procent av barnen med kejsarsnitt. Nu är andelen 17 procent, efter en påtaglig ökning under 80-talet.

* I Europa har Sverige, Finland, Norge och Nederländerna den lägsta andelen kejsarsnitt: under 20 procent. Cypern ligger på över 50 procent, Portugal, Rumänien och Italien på 36-38 procent.

* Åldersskillnad bland mammorna förklarar inte skillnaden: Såväl Italien som Finland har en hög andel äldre föderskor. Källor: Socialstyrelsen/Euro-Peristat (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.