Sänkt ersättning till hemtjänstföretagen

Uppdaterad
Publicerad

Ersättningen sänks och färre timmar för hemsjukvård och mathållning. Det är åtgärderna som ska spara 45 miljoner per år i Sundsvalls hemtjänst.

Inför onsdagens socialnämnd kallade majoriteten till presskonferens för att presentera vilka åtgärder som ska minska de skenande kostnaderna inom hemtjänsten.

– Vi har inte haft kontroll på våra kostnader, sa Jonas West (S), vice ordförande i socialnämnden Sundsvalls kommun.

För att få ordning på hemtjänstens finanser byter man ersättningssystem. Systemet innebär minskad administration för alla parter men dessutom sänks ersättningen per utförd timme från dagens 377 kronor tilll 312 kronor. Den nya ersättningsmodellen iförs 1 juni i år.

– Det kommer att bli tufft för utförarna, medger Malin Larsson (S), socialnämndens ordförande.

Samtidigt försäkrar hon att de äldre inte ska märka någon skillnad.

– De har rätt till samma antal timmar.

Problemet med hemtjänsten i Sundsvall är att antalet hemtjänsttimmar ökat med 100 000 på ett år, samtidigt som kunderna blivit något färre. Trenden är exakt likadan i kommunala hemtjänsten som hos de privata hemtjänstföretagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.