SD bestämmer sig i vårdfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som demonstranter i Kramfors på lördag marscherar i protest mot de stora nedskärningarna inom sjukvården samlas Sverigedemokraterna i Sundsvall för att bestämma sin kurs inför beslutet i landstingsfullmäktige i slutet av oktober.

Närmaste hållplats i processen är landstingsstyrelsen den 16 oktober, där SD:s gruppledare Mats Hellhoff sitter med.

Partiet gick fram starkt i förra valet och sitter numera på sex mandat i landstingsfullmäktige. Sex mandat av totalt 77, inte mycket kan tyckas, men som det politiska landskapet ser ut just nu kan det vara just den lilla tuvan som stjälper hela lasset. Eller möjligen hjälper, för som det har utvecklats kan det bli så att just Sverigedemokraternas röster blir tungan på vågen – för att få igenom det förslaget till genomförandeplan.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Kritiserat förslag

Redan i valrörelsen för drygt ett år sedan lanserade SD förslaget att lägga ner Sollefteå sjukhus – som ett av sätten att få ordning på landstingets usla ekonomi.  Ett förslag som dock fick kritik både internt och från andra partier i landstinget.

Efter alla insatsplaner som omvandlats till genomförandeplaner så är det exakt det som debatten handlar om just nu – argument för eller emot en nedläggning av Sollefteå sjukhus. 

För det är så de flesta uppfattar saken, trots landstingsledningens återkommande försök att hyfsa debatten och peka på att man inte alls tänker lägga ner något sjukhus i Sollefteå utan att det bara handlar om minskning i verksamhetens omfattning.

Men det är så saken uppfattas, alltifrån moderater i Sollefteå till socialdemokrater i arbetarrörelsens rödaste hjärta,  Kramfors.

I just Kramfors var frågan om framtiden för Sollefteå ett av de löften som gavs till väljarna i valrörelsen 2014 – att bevara och utveckla sjukhuset.

Ett vallöfte man inte är beredda att backa på. Att plocka bort all planerad kirurgi samt BB och barn- och kvinnovård rimmar illa med det vallöftet, menar Ådalssossarna.

Ingen enad front

Att Sollefteå sjukhus just nu är i absolut i debattfokus är förstås mumma för Sverigedemokraterna. Senast häromdagen slog Mats Hellhoff fast i en intervju att det nu är partiets agenda som råder.

”Det visar att de förslag vi kom med var realistiska” sa han i en intervju med Sundsvalls Tidning.

Men ännu har inte Sverigedemokraterna visat upp en enad front i frågan.

– Nja, det kommer inte bli lätt, säger en källa i partiet till SVT på frågan om hur hen ser på utsikterna att hitta en gemensam SD-linje när det gäller nedläggningsfrågan.

– Det bästa vore om man kunde ha kvar ett fullvärdigt sjukhus i Sollefteå, om det hade funnits pengar till det, vill säga, säger källan till SVT.

Möte på lördag

När SD samlas till möte på lördag är det inte bara landstingsgruppen som är på plats för att diskutera den sverigedemokratiska hållningen – även gruppledarna för länets sju kommuner är med och får säga sitt.

Sett till den geografiska spridningen av SD:s ledamöter i landstinget, borde det inte vara några oöverstigliga hinder för gruppledaren Hellhoff att styra in medlemmarna i den fålla som han redan pekat ut som en ”SD-agenda för landstinget”.

Efter lördagen kommer det stå klart om partiet står enat i frågan om vårdens framtid i Västernorrland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet