Sjukfrånvaron ökar

Uppdaterad
Publicerad

Enligt ny statistik från Försäkringskassan ökar ohälsan i länet. Vi är borta allt fler dagar från arbetet, visar den senaste statistiken.

Sjukfrånvaron i länet ökar. Enligt siffror från Försäkringskassan låg sjukpenningtalet i mars på nästan 12 dagar. Att jämföra med nära tio dagar vid samma tid i fjol. Ökningen är störst bland kvinnor och det högsta sjukpenningtalen finns i Ånge och Kramfors.

– Sjukpenningtalet fortsätter att öka i den takt vi har sett under en längre tid. Ökningen ligger inom ramen för lagd prognos, säger Jan Larsson, utvärderingschef på Försäkringskassan.

Fakta sjukpenningtal

Om en person har nedsatt arbetsförmåga på grund av sjukdom kan denna vara berättigad till sjukpenning. För anställda betalas ersättningen ut från dag 15 i sjukfallet, de första 14 dagarna består av en karensdag samt en sjuklöneperiod som betalas ut av arbetsgivaren. För till exempel arbetslösa och föräldralediga kan ersättningen från Försäkringskassan betalas ut tidigare.

Sjukpenningtalet är en snittsiffra för antalet dagar med sjukpenning per person under en 12-månaders period omräknat till hela dagar. Den beräknas genom att ta antalet nettodagar från sjuk- och rehabiliteringspenning delat med antalet inskrivna försäkrade minus antal personer med hel sjuk- eller aktivitetsersättning. Sjukpenningtalet är ett mått på ohälsan i Sverige, läns och kommun nivå. Tidigare beslutad sjuk- och aktivitetsersättning ingår alltså inte i talet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.