Utvisas till fel land

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Migrationsverket får hård kritik av den engelske experten Brian Allen för sina språktester. Något av en katastrof, anser han. De drabbade är bland annat somalier tillhörande folkningsgruppen Bajuni.

Omar, för tillfället boende på Paviljongvägen i Sundsvall, är en av dom som hamnat i en prekär situation. Han hävdrar bestämt att han kommer från ön Chula utanför Somalias södra kust, att han tillhör folkgruppen Bajuni och att han pratar Ki-bajuni.

Tre tester

Men Migrationsverket tror honom inte. Verket  lät honom genomgå tre språktester.

Fallet Omar

Enligt de första fick Omar visserligen stöd för sina påståenden. Men myndigheten lät sig inte nöjas utan skickade Omar på ett tredje test och nu blev utslaget istället att han pratade swahili. Därmed ansågs det klart att Omar kunde utvisas, till det betydligt mindre oroliga landet Kenya.

Expert sågar resultatet

Men Migrationsverket får svidande kritik av en engelsk expert på området, Brian Allen. Allen har verkat som missionär i området i 20 år och behärskar både swahili och bajuni. Allen berättar att han använts som expert i rättsliga tvister om språktester i 400 fall. SVT Mittnytt skickade över en ljudfil till honom, med ett stycke text, som Omar läst in.

Alllen var därefter säker på sin sak.

– Texten är på ki-bajuni.

”Okunskapen är betydande”

Allen är mycket kritisk till Migrationsverkets språktester i gemen, och framför allt till den sakkunskap som anlitas när det gäller bajuni.

– Okunskapen är betydande. Jag har pratat med den firma som Migrationsverket anlitar och påpekat detta, säger Allen.

Prestige kan stoppa test

Allen erbjuder sig att språktesta Omar mer ingående. Det är oklart om Migrationsverket är berett att anta detta erbjudande.

Det sägs ligga mycket prestige i tvisten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Omar

Mer i ämnet