Journalisten Jan Guillou tycker att kritiken mot hans dom från 70-talet är meningslös. Foto: TT

Skarp kritik mot van der Kwast

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken har inte låtit vänta på sig efter åklagare Christer van der Kwast kommit ut med ny bok. – Offentlig harakiri, kallar Jan Guillou den.

Reaktionerna på Christer van der Kwasts nya bok har inte låtit vänta på sig.

– Quicklaget låter återigen dimman sänka sig över ärendet i stället för att förklara hur det gått till. Det är tragiskt, säger Thomas Olsson, Sture Bergwalls advokat, till Svenska Dagbladet.

Fallet Thomas Quick

Twitterkritik

Även journalisten Dan Josefsson, som skrivit om Fallet Thomas Quick i den uppmärksammade boken Mannen som slutade ljuga, är kritisk.

”Christer van der Kwast vägrar komma till morgonsoffan i TV4 om han måste debattera med mig. Tror tydligen inte på egna argumentens bärkraft” skriver han på Twitter.

Jörgen Huitfeldt, programledare på Sveriges Radio, twittrar:

”Christer v d Kwast medverkar gärna i P1 om sin nya bok. Bara han slipper intervjuas av mig. Aldrig varit med om ngt likn under snart 20 år.”

Guillou: Harakiri

Christer van der Kwast vänder sig mot att målen fick resning trots att nya bevisomständigheter – utöver att Sture Bergwall ändrat sig – inte tillförts.

”Offentlig harakiri” kallar författaren Jan Guillou boken för.

– Han framställer sig som mindre vetande och rätthaverist. Det är tragiskt att strö salt i egna sår – vilket är vad han gör, säger Guillou till TT.

Får stöd av Pressombudsmannen

Men det finns de som stödjer åklagaren också.

Förre åklagaren Christer van der Kwast är, tillsammans med förre Justierådet Göran Lambertz och Quicks mångårige förhörsledare Seppo Penttinen i Sundsvall, fortfarande övertygad om att de ursprungliga domarna var korrekta.

I boken för han stöd för linje av en av landets mest namnkunniga publicster, förre chefredaktören för Aftonbladet Yrsa Stenius, som även under flera år var PO, Allmänhetens Pressombudsman.

I ett långt förord pläderar Stenius till van der Kwasts försvar, och skriver:

”Sanningen är en sällsynt gäst i Sveriges domstolar och vad som är den slutgiltiga sanningen om fallet Quick blir kanske aldrig klarlagt”

Men när det gäller den bild av hela Quickaffären som Hannes Råstam presenterade i sin granskning är hon glasklar:

”[...] sann, är berättelsen inte.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Thomas Quick

Mer i ämnet