S vill höja skatten med 50 öre

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas distriktsstyrelse ställer sig bakom genomförandet av Landstingets insatsplan, och föreslog under måndagskvällen en höjning av landstingsskatten med 50 öre.

Förhoppningen är att höjningen ska ge ett positivt årligt resultat under mandatperioden och att ekonomin ska komma i balans över tid.

Enligt Eva Sonidsson, som är socialdemokraternas ordförande i Västernorrland, måste åtgärderna vidtas om det ska vara möjligt att rädda landstingets ekonomi.

– Skattehöjningen i sig är viktig, eftersom skatten är låg i jämfört med resten av landets län. Vi har ett stort län med stora utgifter inom exempelvis sjukvården. Så 50 öre ska nog ändå fylla på landstingets ekonomi, säger Eva Sonidsson (S).

”Ett steg på rätt väg”

Varför gör man den här höjningen?

– Landstinget har gått med underskott under hela förra mandatperioden, och som det ser ut nu använder vi oss av de framtida pensionspengarna. Vi måste se till att vi fyller på det egna kapitalet och har en ekonomi i balans över tid. Man måste bädda för framtiden, och skattehöjningen är i alla fall ett steg på rätt väg, säger Eva Sonidsson (S).

Vad hoppas ni att höjningen ska ge?

– Höjningen ska ge 250 miljoner. Det är en påfyllning som räcker lite grann men inte hela vägen. Vi måste även göra strukturella förändringar, inom vården till exempel, säger Eva Sonidsson (S).

Beslut till helgen

Till helgen tar partiets förtroenderåd ett slutgiltigt beslut om skattesatsen, som föreslås öka med 50 öre. Fullmäktige kommer att fatta beslut i frågan i november. Om beslutet går igenom kommer skattesatsen att ändras från och med 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.