Skog blir starkare än stål

Uppdaterad
Publicerad

Örnsköldsvik får Europas första pilotanläggning för nanokristallin cellulosa – en produkt som utvecklas ur pappersmassa.

MoRe Research gör tillsammans med Holmen och SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut en satsning på nanokristallin cellulosa – ett material som kan användas för att öka styrkan i olika produkter.

– Nanocellulosan är åtta gånger starkare än stål, beskriver Stefan Svensson, VD för MoRe Research.

Vindkraftverk ett användningsområde

Nanocellulosan beskrivs som ett miljövänligt alternativ till plast och forskarna ser en mängd användningsområden – inte bara inom pappers- och massaindustrin.

– Till exempel behöver vingarna i vindkraftverk fyllas med ett styrkehöjande material – och det skulle kunna vara ett skum gjort på nanocellulosa, säger Stefan Svensson, som även nämner proteser, tryckt elektronik och färgtillsatser möjliga användningsområden.

Industriell skala

Det pågår redan en hel del forskning inom nanocellulosaområdet – men pilotanläggningen ska ta processen ett steg längre.

– Piloten ska överbrygga tekniska hinder och ta allt ett steg närmare industriell skala, vi måste få fram volymer, konstaterar Stefan Svensson.

Är det här en produkt som kan bli viktig för skogsindustrin i framtiden?

– Det tror jag säkert. Vi vet ju att det är många av våra traditionella produkter som har en inte alltför bra framtid framför sig. Samtidigt har vi en skog som blir större och större för varje år. Skogen är lite av vårt oljefält – det gäller att kunna skapa värde av den skog vi har. Och där är nanocellulosa ett spår, säger Stefan Svensson.

Pilotanläggningen utgår från pappersmassa och ska, om allt går enligt planerna, producera 100 kilo nanocellulosa per dygn.

Kommer vi att få se en industriell tillverkning här på Domsjöområdet i framtiden?

Jag är optimist och jag hoppas verkligen att vi kommer att se en kommersiell industriell anläggning här i regionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.