Skogsarbetare från Kambodja krävs på skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

72 Kambodjanska skogsarbetare fick bo i ett stall och fick dålig lön. Nu krävs de dessutom på ytterligare pengar.

Förra året sökte sig 72 kambodjaner till Medelpad för att sätta plant. Arbetsgivaren hette Botnia Skog.

– I anställningserbjudandet har dom blivit lovade en månadslön på minst 20.000 kronor per månad, säger Magnus Lindberg, ombud för GS-facket.

Boendet var ett stall

Men så blev det inte. Det boende som Botnia Skog lovat var ett stall.  De fick för litet mat och vatten och det var brist på arbetsmaterial. Stora delar av lönen skulle utbetalas i efterskott och alla kallades till ett advokatkontor i Phnom Penh.

– Men istället så möttes de av en representant för firman som sa att de skulle skriva på en handling för att få ut pengarna. Handlingen var på svenska men trots det är det elva som skriver på handlingen.

Skrev på skuldebrev

Det var i själva verket ett skuldbrev och istället för att ta del av den statliga lönegarantin fick de skulder som nu ligger hos kronofogden. De handlar om mellan 12.000 och 40.000 kronor för de elva. Lägg till att de lagt ut runt 25.000 kronor vardera för resa och uppehälle den tid de varit i Sverige.

– Skogsbolag måste ha ett långtgående ansvar för vad som händer och vem som jobbar i deras skogar, säger Magnus Lindberg som är mycket kritisk mot hur skogsarbetarna behandlats.

Företaget i konkurs

Ärendet ligger just nu hos Sundsvalls tingsrätt och kommer att avgöras inom kort. Botnia Skog har nu gått i konkurs och deras företrädare har inte varit möjliga att nå. Holmen Skog, som anlitade Botnia Skog, säger att de för sin del gått så långt de kunnat i sina kontroller av företaget:

– Facket tyckte inte vi skulle anlita bolaget. Av ekonomiska orsaker.  Då bad vi att Botnia Skog skulle granskas ordentligt och vi blev överens med facket om att det gick bra att anlita dom. Det finns det protokoll på, säger Thomas Bouvin, skogschef på Holmen Skog,

Tingsrättsförhandlingen mot de elva som skrev under handlingen kommer att avgöras inom kort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.