Låga löner och dåliga arbetsvillkor är orsaken till att 25 narkossjuksköterskor sagt upp sig. Foto: Låga löner och dåliga arbetsvillkor är orsaken till att 25 narkossjuksköterskor sagt upp sig.

Färre operationer efter uppsägingar

Uppdaterad
Publicerad

I början av juni blev det känt att 25 av 34 narkossjuksköterskor på Länssjukhuset i Sundsvall sagt upp sig. Nu närmar sig hösten och hur landstinget ska lösa sjuksköterskebristen är ännu ett oklart.

Narkossjuksköterskorna motiverar uppsägningarna med att lönerna är för låga och att arbetsvillkoren är för dåliga och av dom 25 som sagt upp sig uppges 10 redan ha fått jobb på bemanningsföretag. Men Margareta Berglund Rödén på landstinget Västernorrland håller inte med om att arbetsvillkoren eller lönerna är så dåliga.

– Vi har tittat på andra landsting både dom som ser ut som våra och storstadsområdena och det ser ungefär likadant ut i hela Sverige, säger Margareta Berglund Rödén, förvaltningschef specialistvården Västernorrland.

Måste rekrytera

Att mer än två av tre narkossjuksköterskor säger upp sig är givetvis ett problem och hur det ska lösas är inte helt givet.

– Vi håller på att titta på hur vi ska hantera situationen. Vi får naturligt vis dra ner på antalet operationslag och vi får försöka anpassa oss och rekrytera tillbaka en del och rekrytera nya, säger Margareta Berglund Rödén.

Drabbar patienterna

Hur kommer det här att drabba patienter?

– Förhoppningsvis så lite som möjligt men det är klart tappar vi personal så blir det problematiskt att ha en full tillgänglighet, säger Margareta Berglund Rödén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.