Skyddsjakt på lodjur ifrågasätts

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen fattade länsstyrelsen i Västernorrland det unika beslutet att på eget initiativ ge tillstånd till skyddsjakt på sju lodjur, ett beslut som Naturskyddsföreningen beskriver som dåligt och som man nu kommer att överklaga och därmed är rena lo-striden igång.

Lodjuret finns spritt över hela Västernorrland, fjolårets inventering visade att 17 lodjursfamiljer fick ungar men trots att antalet djur ligger precis på gränsen till den fastslagna miniminivån så har länsstyrelsen för första gången på egen hand beslutat om skyddsjakt, sju djur ska skjutas men beslutet har fått naurvårdsorganisationerna med Naturskyddsföreningen i spetsen att reagera.

– Rent juridiskt är det ett riktigt dåligt beslut, säger Maria Danvind, Naturskyddsföreningen i Västernorrland.

Länsstyrelsen å sin sida menar att skyddsjakt är befogad med tanke på de problem lodjuren orsakar för renskötseln i länet.

– Vi försöker ligga lite i framkant och beviljar skyddsjakt innan de kommer ner till vinterbetet med sina renar, förklarar Gunnar Ledström på länsstyrelsen i Västernorrland.

Naturskyddsföreningen hävdar att länsstyrelsen inte följer EU:s lagstiftning inom området när man fattat sitt unika skyddsjaktsbeslut.

– De måste på något sätt dokumentera att det sannolikt är risk för allvarlig skada och något sådant resonemang ser vi inte i beslutet, säger Maria Danvind.

Nu kommer naturvårdsorganisationerna samfällt att överklaga skyddsjaktsbeslutet.

– Det är upp till organisationerna att överklaga så får vi se vad Naturvårdsverket säger, men vi tycker att det är en bra väg att gå, säger Gunnar Ledström som inte anser att skyddsjaktsbeslutet är något hot mot lodjursstammen i länet.

– Absolut inte, säger han.

Enligt världsnaturfonden WWF är lodjuret sedan 1991 fridlyst i hela landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.