• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Slalomtalang uttagen till VM för ungdomar

Uppdaterad
Publicerad

För 38 år sedan åkte Niklas Lindqvist från Sundsvall till Italien för att tävla i inofficiella alpina ungdoms VM. Nu gör Niklas son Axel samma resa efter att som en av tre svenska killar ha blivit uttagen till den 58:e upplagan av tävlingen.

16-årige Axel Linqvist från Sundsvall är uttagningen till Trofeo Topolino i italienska Folgaria 7-9 mars, den hittills största framgången i den alpina karriären. I hård konkurrens med över hundra 16-åringar i landet lyckades han ta en av de tre åtråvärda platserna vid uttagningslägret i Sälen förra helgen.

– Det är nog det största som hänt mig i min slalomkarriär och det blir riktigt tuff konkurrens, det är de bästa från i princip hela världen som är med där, säger Axel.

Ingen nyhet

Men Trofeo Topolino är ingen nyhet för familjen Lindqvist. För 38 år sedan åkte pappa Niklas, numera Axels tränare, samma tävling och blev sedan en framgångsrik åkare med karriär i landslaget och världscupen. En situation som lätt kan skapa höga förväntningar på en ung åkare.

– Jo, lite förväntningar har det varit men jag har gjort mitt bästa hela tiden och det är det som tagit mig hit, tror jag, funderar han.

Många storåkare på pallen

Tävlingarna i Italien lockar ungdomsåkare från hela världen och genom åren har många blivande storåkare stått på prispallen. Ingemar Stenmark och dagens stora stjärna, norrmannen Henrik Kristoffersen är bara två av många.

– Mina chanser är nog störst i slalom eftersom den grenen gått bra nu på slutet och jag har vässat slalomformen, berättar Axel och konstaterar att just slalom är väldigt kul.

Bra backar

Sundsvallsområdet har levererat åkare till Trofeo Topolino vid ytterligare två tillfällen de senaste åren. Axel tror att det beror på att det finns bra backar på nära avstånd, och bra träningsförutsättningar på det hela taget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.