Ung liga snärjde sexköpare

Uppdaterad
Publicerad

Männen pressades på 100 000-tals kronor, annars skulle de avslöjas som sexköpare. Idag inleds rättegången mot den unga utpressarligan i Härnösand.

Det är fem ungdomar, de flesta under 20 år som nu ställs inför rätta för att ha pressat en 36-åring från Timrå och en 49-åring från Kramfors på stora summor pengar.

Fem ungdomar, fem dagar

Rättegången mot ungdomarna beräknas pågå fem dagar. Historien innehåller såväl sexhandel som utpressning och stölder och människorov. I centrum står en 19-årig kvinna.

Utpressning av sexköpare

De båda männen kom i kontakt med kvinnan på nätet och inledde en relation som sedan användes för att pressa dem på pengar. I utpressningen deltog sedan ungdomarna i varierande grad. En av männen berättar att han under ett drygt halvår betalade ut pengar vid 25-30 olika tillfällen och att allt kulminerade i slutet av mars. Då hade hans pengar tagit slut. Då tog hans SMS-lån för att betala sina utpressare.

När han kom hem till bostaden väntade den unga kvinnan och två män med beskedet; betala 150 000 kronor annars, följt av ett pistoltecken mot tinningen.

När han berättar den här delen av sin historia för polisen är han intagen på psykiatriska kliniken i Sollefteå. Hans åldrige pappa har skjutit till pengar till utpressarna och själv har han funderat på att ta sitt liv. Han säger att han totalt betalat ut närmare en halv miljon i större och mindre belopp.

Båda männens historia är snarlik. Sedan de fått kontakt med kvinnan på nätet och inlett en sexuell relation började utpressningen. Kraven eskalerade och följdes av stölder, misshandel och människorov.

Polisen förundersökning är mycket omfattande. En av männen som utsattes för utpressning är dessutom åtalad för köp av sexuell tjänst. Polisutredningen har inte kunnat visa att också den andre mannen gjort sig skyldig till sexköp men också han betalade ut 100 000-tals kronor för att slippa skammen.

Två tjejkompisar hördes

Den första rättegångsdagen inleddes med att intresset riktas mot de två tjejkompisar –idag 19 år gamla– som först fick kontakt med Nordingråbon. Åklagaren inledde med att beskriva gärningarna som de åtalats för.

Nordingråbon fick kontakt med en av flickorna på en kontaktsajt på nätet och de bestämde sig för att träffas. De skulle ha sex och priset, 3000 kronor var bestämt på förhand. När hon sedan kom hem till mannen i Kramforstrakten hade hon sällskap av en kompis som stannar i lägenheten över sexmötet.

Det här sker under sensommaren i fjol och blir starten på det som nu avhandlas i tingsrätten i Sundsvall. Direkt efter det första mötet blir Kramforsbon kontaktad av flickan som vill ha mer pengar. Hon säger sig må dåligt och behöver 100 000 till medicin. Hon säger sig också vara minderårig och att deras möte filmats.

Nordingråbon själv åtalad

Den 49-årige mannen är själv åtalad för köp av sexuella tjänster efter kontakter med flickan och har berättat om två tillfällen. Ett av de tillfällena sker i januari när transaktionerna av de påstådda utpressningspengarna redan tagit fart.

Åklagaren och polisens undersökning visar en lång rad överföringar av pengar till olika personer i nätverket kring flickan. 28 gånger till henne själv, 32 gånger till kompisen. Med flera. Totalt över 500 000 kronor.

”En jobbig tid”

I en paus under rättegången berättar Kramforsbon  för SVT att det varit en jobbig tid. Han har varit intagen på psyk i Sundsvall och Sollefteå under 20 dagar under en stor del av polisutredningen. Han tog 17 SMS-lån när hans egna pengar tog slut. Till slut nekades han också SMS-lån.

–När de hotade att ta kontakt med min pappa bestämde jag till slut att ta kontakt med polisen, säger 49-åringen.

Under förhören berättar han att bollen med alla utbetalningar kom i rullning sedan flickan sagt att hon var minderårig och att hon skulle polisanmäla om hon inte betalade.

Halick åtalas för kidnappning

I utpressningshärvan förekommer också tre män, varav två har en central roll i utredningen. En av dem har beskrivits som flickans hallick. Han är också en av de män som dök upp hemma hos 49-åringen i slutet av mars och krävde 150 000 inom 48 timmar. Han är också en av de som åtalats för att ha kidnappat en man från Timrå under våren.

Timråbon hade kommit i kontakt med flickan på samma sätt som mannen från Kramfors och även han pressades på pengar. Sedan han vänt sig till polisen tvingades han senare ta tillbaka sin anmälan. Det skedde under dramatiska former när han tvingats in i en bil av och skjutsades för att under hot ta tillbaka sina uppgifter till polisen. För detta har två män – 19 och 24 år gamla – åtalats för människorov.

Väntade i lägenheten

Den 49-årige Kramforsbon är lågmäld när han berättar om händelsen i mars när flickan och de båda männen väntar i hans lägenhet. Han kommer hem efter jobbet, lägenheten är mörklagd och där inne väntar tre skuggfigurer. Gardinerna var nedrivna.

–Flickan kände jag igen, men inte männen. En beskrevs som en torped och någon sorts indrivare och jag kände mig självklart som hotad. De sa att flickan var deras gisslan och att jag hade 48 timmar på mig att skaffa fram pengarna, sen gjorde de pistoltecknet mot tinningen, säger 49-åringen.

När de tre försvann från lägenheten ska de enligt 49-åringen ha tagit hans dator och bil. Först när pengarna fanns på kontot skulle han få tillbaka dem.

Var ”vänner”

Flickans advokat undrade om den 49-årige Nordingråbon blivit hotad varje gång han betalat ut pengar.

–Ja, nästan. I vart fall när det gäller större belopp, ett tag var vi vänner, svarade 49-åringen.

I ett polisförhör har Nordingråbon beskrivit att han och flickan haft ett förhållande. På Viber ska de ha skrivit ömt till varandra så sent som i mars.

–Vi var vänner, inte mer...

Flickans advokaten påpekar det märkliga i att det kunde vara vänner samtidigt som utpressningen pågick. I mars hade det skett mängder av penningtransaktioner.

–Du har begärt skadestånd. Tycker du hon ska betala tillbaka pengar för dom två gånger ni hade sex också?, frågar flickans advokat 49-åringen.

Rättegången fortsätter ytterligare tre dagar denna vecka och avslutas nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utpressning av sexköpare

Mer i ämnet