Snuvade på karriärjobb

Publicerad

En tvist mellan arbetsgivare och fack har stoppat förstelärarreformen på vuxenutbildningen i Sundsvall. Enligt lärarfacket har utbildningen gått miste om 15 till 20 tjänster.

Det är satsningen på karriärjobb för lärare som gått i stå inom vuxenutbildningen. Fack och arbetsgivare kunde inte komma överens om förordnandet skulle vara tidsbegränsat eller tillsvidare och där skildes parterna i oenighet.

”Unik situation”

Enligt Tomas Ärlebrant vid Lärarnas Riksförbund är situationen ovanlig, kanske till och med unik.

– Under mina kontakter med fackliga kollegor runt om i landet har jag förstått att det är unikt att arbetsgivaren valt att inte inrätta några karriärtjänster alls, säger Tomas Ärlebrant.

Förstelärarreformen sattes i sjön, dels för att öka läraryrkets status, dels för att erbjuda en karriärmöjlighet för lärare som väljer undervisning före en skolledarkarriär. Den ersättning som utgår är 5 000 kronor extra i månaden som betalas via statsbidrag. Reformen har hittills lett till att 14 000 lärare utsetts till förstelärare varav 330 i Västernorrland.

Ny politik från regeringen

I Sundsvall finns idag drygt 100 förstelärare men ingen av dessa inom vuxenutbildningen.

– Det är en stor besvikelse och en gåta. Vi har stort behov att lyfta fram lärarjobbet inom vuxenutbildningen och underlätta rekryteringen av lärare, säger Linda Larsson, fackligt ombud vid Nackstaskolan som är en del av vuxenutbildningen.

Samtidigt har den nya regeringen gjoir klart att förstelärarereformen kommer att bromsas upp. Utbildningsminister Gustav Fridolin har satt ett tak vid 17 000 karriärtjänster samtidigt som regeringen i budgetpropositionen vill anslå tre miljarder till generella lönehöjningar för lärarkåren.

Slitningar inom kollegiet

Istället för 5 000 kronor till ett fåtal vill regeringen ge mindre till ett flertal.

En nackdel med förstelärarreformen är också att den lett till konflikter och slitningar inom lärarkåren. Antalet tjänster är starkt begränsat och urvalskriterierna har inte varit helt tydliga. Två jämförbara kollegor kan i ena fallet vara förstelärare med betydligt bättre lön.

– Visst kan det leda till konflikter men det är ändå inget skäl att avstå eftersom det ändå syftar till att förbättra yrkesstatus vilket är till fördel för kolletivet, säger Lena Lindbäck, Lärarförbundet i Sundsvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.