Sollefteå och Timrå i skolbotten

Uppdaterad
Publicerad

Lärarförbundets årliga rankning av kvaliteten på skolverksamheterna i landet är ingen rolig läsning för några av länets kommuner.

Av de 290 kommunerna  i landet intar Sollefteå en föga smickrande 282:a plats. Timrå är inte mycket bättre med placering 280.

Örnsköldsvik är bäst i Västernorrland på plats 45.

Sundsvall med ambitionen om att vara landets bästa skolkummun år 2021 har en bit kvar till toppen. Med en 219:e plats är inte ens mittenskiktet av ”tabellen” inom räckhåll i dagsläget.

Övriga placeringar

Placeringarna för de övriga kommunerna i Västernorrland:

Kramfors 96

Ånge 196

Härnösand 214

”Vill uppmuntra”

För 14:e året i rad bedömer och värderar Lärarförbundet skolverksamheten i landets kommuner.

Kriterierna är lärartäthet, resurser, resultat, andel elever som går ut gymnasiet och tio andra faktorer såsom friska lärare och lärarlöner.

– Syftet är att mäta både förutsättningar och resultat. Genom att mäta vill vi sätta fokus på kommunens roll som den viktiga huvudmannen för skolan. Vi vill uppmuntra de som ger bra förutsättningar, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.