”Stafettläkare orsaken till sen diagnos”

Uppdaterad
Publicerad

Margareta Lind sena cancerdiagnos beror på problemen med stafettläkare, det menar Markus Kallioinen på landstinget.

Markus Kallioinen på landstinget menar att orsaken till Margaretas sena cancerdiagnos beror på att det saknas ordinarie läkare på vårdcentraler i Västernorrland.

Stafettläkare kan inte sätta sig in i patienternas problematik på samma sätt som en ordinarie läkare.

– När det kommer in en doktor och tittar en gång och så kommer en annan nästa gång då är det svårare att omvärdera problemet, säger Markus Kallioinen som är primärvårdsdirektör på landstinget Västernorrland.

– Problemet i det här fallet är att man haft en föreställning om vad det handlar om och inte omvärderat det. Det är väldigt lätt att invaggas i vad de tidigare doktorerna har gjort, säger han.

Markus Kallioinen efterlyser politiska åtgärder för att komma till rätta med problemet med stafettläkarna.

– Hela Sverige har problem med rekrytering av allmänläkare. Det har med allmänläkarnas status att göra och primärvårdens resurser i förhållande till sjukhusvården. Det är sådana här stora politiska frågor där jag önskar att man skulle omvärdera primärvårdens roll i Svensk sjukvård, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.