”Glesbygdskommuner missgynnas”

Uppdaterad
Publicerad

Utredaren vid Centrum för idrottsforskning anser att riksidrottsförbundets stöd inte tar hänsyn till glesbygdens problem.

Svårigheter att rekrytera tränare och spelare kombinerat med stora geografiska avstånd i en fattig kommun. Så ser problemen ut för idrottsföreningarna i kommuner som Ånge. Men något speciell hänsyn tas inte när stödet från Riksidrottsförbundet utformas och det har fått Johan R Norberg, utredare vid Centrum för idrottsforskning att reagera.

–Nästan alla offentliga stöd till idrotten bygger på storlekskriterier, man skickar mest pengar till de föreningar och områden där aktiviteten är som störst, säger Johan R Norberg.

Varför ser det ut såhär?

–Vi har väl alltid haft en grundidé om att det har varit rättvist. Men då har man inte tagit det socioekonomiska perspektivet i beaktning, att det också är i de mest ekonomiskt välmående områdena som även idrotten mår som bäst, säger Johan R Norberg.

Hur kommer man tillrätta med det?

–Man låter aktiviteten styra hur mycket pengar man ska dela ut istället för deltagandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.