Foto: Sandra Pettersson

Storsatsning på ”grejer” vid MIUN

Uppdaterad
Publicerad

Rätt grejer skapar framtidens storföretag. På torsdagen fick Mittuniversitet 28 miljoner för att skapa ”Things that communicate”.

KK-stiftelsen skjuter till 28 miljoner till forskning vid Mittuniversitetet. Pengarna går till två gästprofessorer och forskning som bland annat ska hjälpa företag att följa de senaste trenderna.

Marknaden avgör

I en värld där det blivit allt vanligare att företag utvecklas till megajättar på bara några år har det blivit allt viktigare att snabbt kunna anpassa produktionen till de senaste trenderna på marknaden.

– Vi pratar om korta ledtider och om allt högra krav på företagen att förstå vad marknaden vill ha så att de kan rätta sig därefter, säger Hans-Erik Nilsson, dekan på Mittuniveritetet.

Lättfotad industri

Det kräver i sin tur bra metoder att mäta vad som sker på marknaden och tekniska lösningar för att snabbt kunna anpassa produktionen. Vid Miun i Sundsvall jobbar ett 90-tal forskare med fokus på området. På torsdagen blev det klart att KK-stiftelsen skjuter till 28 miljoner till två gästprofessorer, sju specifika forskningsprojekt och två utbildningsprogram.

Skogsindustriforskningen vid Mittuniversitetet ingår numera i en forskningsmiljö som heter Transformative Technologies. Där samsas skogsindustrins framtidsfrågor med forskningsområdet STC, Sensible things that communicate eller fritt översatt, känsliga grejer som kommunicerar..

Paradigmskifte

”De känsliga grejerna” är tekniska lösningar som ska bidra till att även tung basindustri som skogsindustrin ska bli mer lättfotad på marknaden och kunna följa vad marknaden och konsumenterna efterfrågar. Enligt Hans-Erik Nilsson, dekan på Mittuniveritetet står industrin inför ett paradigmskifte, ett Industrin 4.0.

Ambitionen – och kravet – är forskning i nationell och internationell framkant.

– Det handlar om IT på bred front och om att använda smart mobiltelefoni, trådlös kommunikation och andra sensorer för att snabbt kunna ställa om produktionen. Det här är en teknologi som i stort kommer att avgöra vilka som blir framgångsrika i framtiden. Det finns många exempel på företag i världen som blivit megastora på några år genom att kunna svara på marknadens förväntningar, säger Hans-Erik Nilsson till SVT.

– Vi ser tre större områden där den typen av teknologi är på stark uppgång. I vårt forskningsprogram satsar vi just nu på utvalda teknologier inom områdena; nya förnyelsebara material från biomassa, förnyelsebar energi, och sakernas internet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.