Sundsvall lämnar Luxemburgbolag

Uppdaterad
Publicerad

Sundsvalls kommun kommer att avveckla sitt engagemang i det kritiserade bolaget Kommungaranti, med dotterbolag i Luxemburg. Det råder bred politisk enighet i frågan.

Ärendet ska upp för beslut i kommunstyrelsen på måndag. Men SVT Nyheter Västernorrland kan redan nu berätta att det råder enighet över blockgränserna om att det är bäst för kommunen att avsluta engagemanget i det kritiserade bolaget.

– Vi kommer att lägga ett förslag om att vi ska avsluta vårt delägarskap i Kommungaranti. Nu vill vi förvalta pengarna på ett annat sätt, säger kommunalrådet Peder Björk (S).

Pensionspengar i Luxemburg

Flera partier överens

Majoriteten S+V+ C är eniga om en avveckling. Även i oppositionen kommer man att rösta för att kommunen avslutar sitt engagemang.

– Jag tycker att det är det bästa alternativ vi har i dag. Det är viktigt att en kommun som tar ut skatt av sina medborgare också gör rätt för sig och betalar de skatter och avgifter man ska och här finns det en del tveksamheter, säger oppositionsrådet Jörgen Berglund (M)

Osäkerhet kring bolaget

– Det är ett svårt ärende. Men vårt resonemang är att vi bör avsluta. Det finns en osäkerhet kring bolaget och då bör försiktighetsprincipen gälla, säger Liza- Maria Norlin (KD) som sitter i kommunstyrelsen.

– Det är svårt att se i dag att det här är en bra affär. Sedan kan man fråga om det är rimligt att en kommun som begär att medborgarna betalar skatt, genomför ett ganska avancerat skatteupplägg utomlands. De som kan det här i partiet, är tveksamma till det här. Om det inte dyker upp någon ny information så är vårt parti skeptiska, dvs vi vill sluta engagemanget i bolaget, säger Stefan Falk (FP)

Allvarlig kritik mot bolaget

Det har gått två år sedan vi berättade om den allvarlig kritiken mot bolagen. Utomstående jurister som kommunen anlitat reste frågor om skatteplanering och ett ”konstlat upplägg”. Premierna var höga, liksom de administrativa kostnaderna. Det framkom att bolaget kunde uppfattas som ett ”förklätt kapitalförvaltande bolag”, vars enda avsikt var att nå gynsamma skattekonsekvener. 

– Omständigheterna har ändrats och det blev mer komplicerat än vi trodde, säger kommunalrådet Peder Björk (S) idag. Han sitter också i styrelsen för de båda bolagen.

– Är det så att det uppfattas det som skatteplanering eller ligger i gråzonen så är det ingenting som kommunen ska syssla med. Även om det skulle hålla juridiskt, säger Liza-Maria Norlin (KD)

Bakgrund

Bolaget Kommungaranti Försäkrings AB bildades 2009. Ett dotterbolag, Kommungaranti Reinsurance S.A. bildades i Luxemburg. Bolagen ägs till hälften var av Gävle och Sundsvalls kommun. Tanken var att försäkringsbolaget skulle täcka upp för kommande stora pensionsutbetalningar i kommunerna. Sundsvall har gått in med drygt 600 miljoner kronor. Det mesta lånade pengar, via kommunkoncernen Stadsbacken.

Men juristerna som kommunen anlitat för att utreda saken menade nyligen att det är tveksamt om den finansieringen ligger inom ramen för vad en kommun får göra. Även ägandet i ett utländskt bolag kan vara tveksamt menar de, liksom handhavandet att köpa återförsäkringsbolag i Luxemburg. Utredandet har pågått i nästan två år.

– Jag är glad att vi tog tillfället att titta över det här. Sedan tog det tid och det kommer också att ta tid att avveckla det här bolaget. Det är ingenting man gör från en dag till en annan, säger Jörgen Berglund (M)

Avveckling tar tid

Samtidigt som Sundsvall vill lämna bolaget vill Gävle kommun fortsätta. Hur avvecklingen ska gå till är oklart.

– Det får vi utreda exakt i detalj hur det ska gå till men man får nog räkna med att det tar flera år att avsluta vårt delägarskap i bolaget fullt ut, säger kommunalrådet Peder Björk (S).

– Det är inte fel att göra om och göra rätt, säger Jörgen Berglund (M)

Andra pensionslösningar

När kommunen lämnar bolaget behövs en annan lösning för att täcka pensionskostnaderna. Vilken det blir är i dagsläget oklart. Men konsultfirman Söderberg och Partners, som också utrett lösningen med Kommungaranti menar att det finns enklare pensionslösningar, som inte kräver löpande resurser från kommunen. Till exempel hade Kommungaranti administrativa kostnader på åtta och en halv miljon kronor 2013.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pensionspengar i Luxemburg

Mer i ämnet