Bröt mot offentlighetsprincipen

Uppdaterad
Publicerad

En kommunanställd ville granska en chefsrekrytering som gjorts på Sundsvalls kommun, men nekades få ut handlingar. Enligt Sveriges kommuner och landsting, SKL, ska alla ansökanshandlingar till tjänster i kommunen vara offentliga. Det skriver Sveriges Radio P4 Västernorrland.

Fem av sju kommuner i länet brukar använda sig av externa rekryteringskonsulter när de ska rekrytera chefer. En anställd på Sundsvalls kommun ansåg att vissa chefsrekryteringar var märkliga och begärde därför ut handlingar, men det fick hen inte.

– Grundprincipen är offentlighet. Om en sökande skriver kommunens referensnummer på ansökan, då ska handlingen lämnas ut, säger Sofie Thörne, chef i arbetsrätt vid SKL.

Fick uppdrag

I Sundsvall har man lagt ut chefsrekryteringarna på IT-bolaget Sogeti som i sin tur lagt ut uppdraget på underleverantören Rezon. Sundsvalls kommun menar at det är Rezons fel att den anställde inte fick ut handlingarna direkt enligt offentlighetsprincipen.

– Vi har haft en process med rekryteraren om det här, han menade att han inte behövde lämna ut handlingarna och det tog viss tid, säger Stefan Söderlund, kommundirektör i Sundsvalls kommun.

Skrev om handling

Enligt P4 Västernorrland sade den anställde till slut att man skulle maska handlingarna, bara för att få ut dem, men blev inte nöjd när de kom eftersom det inte såg ut att vara originalhandlingarna. Den anställde begärde därför ånyo ut handlingarna – omaskerade. Men det som kom var då en omskriven handling där fakta tagits bort. Det går tvärt emot offentlighetsprincipen. En originalhandling får inte förvrängas.

Påtryckningar

Det var först efter flera veckor och påtryckningar som den anställde slutligen fick ut handlingarna.

– Vi lämnar ut handlingar som begärs få utlämnade, sedan kanske det inte går över en dag, säger Stefan Söderlund till P4 Västernorrland.

Offentlighetsprincipen

Sofie Thörne på SKL säger att flera kommuner vill ha minskad insyn i rekryteringen av chefer. Men att få det ändrat tror hon blir svårt för de kommuner som vill det.

– Offentlighetsprincipen är en viktig grundbult i det samhälle vi lever i, säger Sofie Thörne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.