Foto: Skogsindustrierna

Superlastbilen är på väg

Uppdaterad
Publicerad

Den nya superlastbilen kan snart bli verklighet på Sveriges vägar. Riksdagens trafikutskott har sagt ja till de nya lastbilarna som kan lasta 74 ton.

Regeringen har tillsatt en utredning samtidigt som riksdagen via trafikutskottet  sagt sig vilja se ett snabbt godkännande.

Skogsindustrierna tillhör de som applåderar utvecklingen. Från det hållet är det miljö och tillväxt som lyfts fram i argumentationen. Lastbilarna blir inte längre men kan lasta mer.

Timmertransporter

– Under de senaste månaderna har det varit en mycket intensiv debatt om behovet av 74 ton för jobb och tillväxt i hela landet, men även för att minska koldioxidutsläppen från de tunga transporterna. säger Skogsindustriernas transportdirektör Karolina Boholm.

Finland införde 76 tons lastbilar. Sverige har stegvis rört sig från först 60 till 64 ton.

Tyngre lastbilar är en viktig både för att bevara konkurrenskraften i svensk industri och för svensk åkerinäring, menar Skogsindustrierna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Timmertransporter

Mer i ämnet