Fjolårets strömming bäst

Uppdaterad
Publicerad

Man kan äta den året om men det är den tredje torsdagen i augusti som är det egentliga premiärdatumet för årets surströmming.

Vi hälsar på hos Ruben Madsen i hans surströmmingssalteri på Ulvön. Hit vallfärdar folk från hela världen för att njuta – eller förfäras – över traditionerna på ön.

Holländske turisten Eduard van Emmerik tittar in och vill ha en smakbit. Ruben ställer upp och slår däremed hål på några myter kring den sura fisken. När han plockar fram strömmingen frågar han:

– Känner ni någon stark obehaglig doft? Nä! För jag är den bästa experten i världen på surströmming, säger han och drar ned ett skratt från åhörarna.

Sen fortsätter tipsen på hur man bäst avnjuter surströmming. Årets burkar går bort direkt. Fjolårets är bättre och den ska vara iskall.

– Surströmmingen är det man ska ta fram sist. Sista halvtimmen ska den till och med förvaras i frysen. Det plus att strömmingen ska vara väl jäst gör att dofterna inte blir så aggressiva.

Ruben slår på stort. Här ska bjudas på hans egna innovation – surströmmings-tapas och då åker akademirocken på. Han har stol nummer 1 i Surströmmings Akademien vars främsta mission är att sprida kunskap kring fisken.

Och ordet sprids. De flesta TV-kockar har redan varit här och ingen av dom har ens försökt ändra på Rubens recept.

– Jamie Oliver tyckte inte om doften men när han fick smaka så tyckte han det var underbart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.