Ellen Löfqvist med nr 6 på sin tröja spelar till vardags i Sundsvalls DFF. Foto: Bildbyrån

Svenskt EM-guld

Spanien tryckte tidigt på för ett ledningsmål i finalen av F19-EM.

Men Sveriges Stina Blackstenius ville annat.

EM:s skyttedrottning behövde mindre än tio minuter för att nicka Sverige till ett nytt EM-guld i fotboll.

Sverige är EM-mästare i fotboll efter seger i F19-finalen mot Spanien med 3–1. Det började däremot lite skakigt för de F19-landslaget som fick se Spanien rulla runt och äga större delen av inledningen av matchen. Då klev EM:s skyttedrottning Stina Blackstenius framme och ändra matchbilden totalt.

Efter drygt halvtimmen spelad fick Sverige en hörna, Ronja Aronsson hittade Stina Blackstenius vid den bortre stolpen som med hjälp av ansiktet tryckte in bollen.

Minuterna senare var det dags igen, efter ett svenskt anfall på vänsterkanten hamnade bollen hos Tove Almqvist som dribblade bort en spanjorska innan hon slog ett inlägg mot bortre stolpen – och precis som förra gången dök Stina Blackstenius upp där och nickade in 2–0 till Sverige.

Spanien tryckte på i slutet och fick in en redcuering med drygt tio minuter kvar att spela av matchen. Sverige lyckades dock stå emot den spanska anstormningen i slutskedet och i stället för spansk kvittering utökade Sverige genom Filippa Angeldal och kan nu titulera sig europamästare.

Det är andra gången Sverige slår Spanien i en EM-final för F19-landslag. 2012 var senaste gången lagen möttes och då var det, den numera A-landslagsspelaren, Malin Diaz som avgjorde i förlängningen med matchens enda mål.

Mittfältaren Ellen Löfqvist som till vardags spelar i Sundsvalls DFF spelade hela matchen.