Anser rätten att det är solklart att Villaverde är skyldig kan domen falla redan ikväll, säger SVTs reporter Ricardo Garcia, på plats i Peru. Foto: SVT

Expert: ”Inte hört talas om något liknande”

Uppdaterad
Publicerad

Fallet är unikt, säger SVT:s medarbetare Ricardo Garcia.

Ricardo Garcia var 14 år när han 1991 lämnade ett oroligt Peru med inbördeskrig och kom till Sverige. Idag jobbar han som journalist på Sveriges television i Växjö och följer noga utvecklingen i sitt forna hemland.

Väpnad konflikt

Han har fortfarande släkt kvar i landet och blir förvånad när han hör om gripandet av Sundsvallspolitikern Angel Villaverde.

Politiker gripen i Peru

– Det låter väldigt märkligt. Jag har inte hört talas om något liknande tidigare, säger Ricardo Garcia.

Enligt honom tyder gripandet på att den peruanska staten anser att Angel Villaverde har kopplingar till den maoistiska gerillarörelsen Sendero Luminoso som inledde en väpnad kamp mot staten 1980. En sanningskommission pekade 2003 ut Sendero Luminoso samt polis och miltär som ansvariga för 70 000 dödade och försvunna under konflikten.

– Statens kontroll av Sendero Luminoso har trappats ner genom åren och nu släpps flera ledare som suttit fängslade i 20-tals år, berättar Ricardo Garcia.

Växer i styrka

Han vet också att det finns personer i Sverige som har ett förflutet inom gerillarörelsen, men som har kunnat återvända till Peru – utan problem. Samtidigt har det funnits tecken på att Sendero Luminoso återigen växer i styrka. Enligt Ricardo Garcia kan det vara skälet till en ökad vaksamhet från de peruanska myndigheternas sida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politiker gripen i Peru

Mer i ämnet