Tidningsutdelare la strålkastare i baksäte – bil rökfylldes

Uppdaterad
Publicerad

En tidningsutdelare fick under tidningsrunda bilen rökfylld. Orsaken var att en kollega lämnat en ikopplad strålkastare under en tidningshög i baksätet.

I april körde ett tidningsbud i Sundsvall en tidningsrunda. Efter en stund upptäckte tidningsbudet att något inte stod rätt till. Hon upplevde retningar i luftvägarna samt en stark doft och kontaktade sin chef.

Eftersom inga varningslampor lyste och de inte kunde hitta någon orsak till lukten så bestämdes det att budet skulle fortsätta köra med nervevade rutor.

Synlig rökutveckling

Budet uppmanades också att kontakta chefen om det blev värre. Efter en halvtimme upplever tidningsbudet att det blivit värre. Men inte heller då kunde något fel konstateras och färden fortsatte.

Kort efter det samtalet uppstod synlig rökutveckling i bilen som rökfylldes. Nattchefen kontaktas igen och budet uppmanas att kliva ut och vänta på att chefen ska komma med en ny bil.

Strålkastare under tidningar

Medan chefen är på väg börjar chefen undersöka bilen och får rådet att leta efter en kabelbrand under baksätet. Då upptäcks orsaken till röken.

Ett annat tidningsbud hade placerat en nedmonterad strålkastare i baksätet. Men strålkastaren hade aldrig kopplats ur. Och på lampan hade det lämnats kvar några tidningar.

Hon kontaktar då åter igen chefen som uppmanar henne att koppla ur lampan, vädra ur bilen och fortsätta utdelningsrundan.

Ambulans med andningsbesvär

Efter att tidningsbudet slutat jobben förvärras hennes andningsbesvär och ambulans larmas till hennes hem. När ambulansen anländer har hon även tappat känsel  i armar och ben. Hon drabbades även av yrsel och illamående.

Händelsen har nu anmälts till arbetsmilljöverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.