Tiggarläger flyttas

Uppdaterad
Publicerad

Nu utreder kommunen en flytt av de tiggande EU-migranter som bor i husvagnar på Södra kajen i Sundsvall.

Ett hundratal EU-migranter bor sedan en tid tillbaka i husvagnar på Södra kajen i Sundsvall. Många saknar uppvärmning och kommunen anser att platsen är illa vald för boende.

Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott i Sundsvall har nu antagit ett förslag om hur kommunen ska förhålla sig till utsatta EU-medborgare.

Tiggande EU-migranter i Västernorrland

Härbärge på vintern

Förslaget innebär att kommunen inrättar ett härbärge under vintern. Det ska kunna utnyttjas av alla, oavsett medborgarskap. Härberget ska drivas av frivilligorganisationer på uppdrag av kommunen. Det ska också finnas tydliga regler om hur länge man får bo där och hur mycket det kostar per dygn.

Avgift för husvagnar

Lägret på Södra kajen ska enligt förslaget flyttas. Vart flytten går anges inte men det ska vara inhägnat och ha ett begränsat antal platser för husvagnar. Dusch, toalett och elanslutning ska finnas och även här ska kommunen ta ut en avgift.

Bevakning

Av säkerhetsskäl ska platsen ska bevakas av kommunen eller frivilligorganisationer. Husvagnsuppställning på kommunal mark utöver denna anläggning tillåts inte utan hanteras enligt svensk lag.

Ingen av EU-migranterna ska tvingas flytta från nuvarande plats innan det finns ett alternativ. Beslut om förslaget fattas senare av kommunfullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggande EU-migranter i Västernorrland

Mer i ämnet