Timrå IK: ”Vi överlever”

Uppdaterad
Publicerad

Det blir en tung sommar för Timrå IK. Tidigast i mitten av augusti kan kommunen ge besked om köpet av Eon Arena för 45 miljoner men nye ordföranden lovar: ”Vi överlever”.

Samtidigt som klubbens årsmöte pågick i Eon Arena igår kom beskedet från kommunfullmäktige: Oppositionspartierna hade utnyttjat sin rätt att begära en så kallad minoritetsåterremiss. Med röstsiffrorna 16 mot 25 sköts beslutet om det omdebatterade arenaköpet på framtiden.

– Jag gillar absolut inte beslutet, men samtidigt var det inte direkt oväntat och jag kan bara säga att det som inträffade ändå är en del av demokratin, säger Lars Backlund, nytillträdd ordförande i Timrå IK.

Timrå IK och ekonomin

Ingen smekmånad

Någon smekmånad på posten fick han inte. Istället väntar nu två månader av ovisshet innan fullmäktige på nytt kan ta upp frågan om ett kommunalt köp av arenan. Den politiska oppostionen i Timrå anser att pengarna behövs bättre på annat håll i kommunen och att affären är för dåligt utredd.

Kommunalrådet Ewa Lindstrand (S) har å sin sida drivit på hårt för att få igenom affären och under måndagskvällens  fullmäktigesammanträde förklarade hon att konkursen för Timrå IK hotade runt hörnet. Hon anklagade oppositionspartierna för feghet när de ville skjuta på affären och att man satt klubbens framtid på spel.

Signalerar ovisshet

Lars Backlund är inte lika drastisk.

– Det allvarliga är att det sprids en osäkerhet kring klubbens framtid. Jag har fått frågor från supportrar om man vågar köpa säsongskort till nästa år, och det vill jag ha sagt. Vi kommer att finnas kvar, säger han.

Klubben har under en längre tid levt med skulder, främst skatteskulder hos kronofogden som enligt den nye ordföranden idag är reglerade. Med ett positivt eget kapital på 3,2 miljoner har man också klarat kraven för den allsvenska elitlicensen som ställer kravet på en miljon i eget kapital.

Problemet är likviditeten och kassaflödet. Arenaförsäljningen är avgörande. Enligt Lars Backlund har det funnit sex intressenter, fyra har tittat på plats varav en återstår: Timrå kommun.

SVT: Har ni några nya skulder som kommer att bli aktuella hos kronofogden?

– Just nu är det rent och jag kan inte uttala mig om framtiden, men vi lägger stor energi på försäljning inför den kommande säsongen. Det har högsta prioritet på klubbkansliet och nya pengar kommer att komma in under sommaren, säger han.

– Samtidigt har vi 38 helårsanställda som ska ha lön. Självklart hade det varit en betydligt enklare situation om kommunen kunnat fullfölja arenaköpet som planerat men nu blev det inte så.

SVT: Vad säger du om det som inträffade under fullmäktigemötet?

– Det var ett utslag av det demokratiska system vi har och som vi får vara tacksamma för.

Lars Backlund har varit engagerad i Timrå IK som hockeyförälder, ledare och ungdomstränare sedan 1989.

Enligt kommunalrådet Ewa Lindstrand (S) kan det senare i sommar bli aktuellt med ett extrainsatt kommunfullmäktige för att avgöra det kommunala köpet av Eon Arena. Det kan ske tidigast i mitten av augusti och fram till dess ska kommunledningen besvara 14 detaljerade frågor om affären som lyfts fram av den politiska oppositionen i Timrå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Timrå IK och ekonomin

Mer i ämnet