Trädde plastpåse över flickvännens huvud

Uppdaterad
Publicerad

26-åringen var charmig till en början men misshandeln blev allt värre. Strax före jul trodde flickvännen att hon skulle dö.

Det unga paret har levt tillsammans i perioder från och med 2012. Men under förra året flyttade de ihop i samband med att hon blev gravid. Det var inte första gången. Fyra gånger tidigare har han krävt att hon skulle göra abort. Annars ”skulle han skära ut barnet med kniv”, som hon berättat att han sagt.

Tillmälena och de kränkande orden började tidigt. Han kontrollerade ständigt var hon var och hotade henne.

I somras köpte hon en bil till 26-åringen. Han förstörde den och hyrde en ny bil i hennes namn utan hennes vetskap. Dock blev han missnöjd med hyrbilen och krävde en finare och större bil. Då det blev för dyrt för henne blev han mycket arg och misshandlade henne grovt i bilen.

Dagarna före jul förra året började misshandeln med slag och sparkar. Barnet var fött och låg i ett intilliggande rum. Hon fick en spark så hon trodde att ett revben gick sönder. Han satte sig över henne och höll för hennes näsa och mun så hon inte kunde andas.

Hon hotade att anmäla honom för misshandel och då hämtade han en plastpåse som han trädde över hennes huvud. Hon lyckades ta sig lös och dagen efter polisanmälde hon honom för misshandeln.

Tingsrätten konstaterar att det handlat om långvarig fysisk och psykisk misshandel från 26-åringens sida. Kulmen kom med attacken med plastpåsen dagarna före jul.

26-åringen döms för grov kvinnofridskränkning och grov misshandel däremot anser rätten inte det bevisat att plastpåsen över huvudet varit menat som ett allvarligt mordförsök.

Han döms till ett år och sex månaders fängelse. Han ska även betala 70700 kronor i skadestånd till kvinnan samt 800 kronor till Brottsofferjouren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.