Polisen Christoffer Hallgren packar för flytt till ny arbetsgivare.

Trafikpolisen Christoffer säger upp sig

Uppdaterad
Publicerad

Han har spetskompetens inom trafikpolisen men väljer nu att sluta för att börja inom privata sektorn.

– Jag ska ut i det civila näringslivet, men vara kvar inom transportsektorn. Det känns mycket spännande, säger Christoffer Hallgren, som jobbar i Sundsvall. 

Han har varit polis i tio år. Nio av dem har han varit trafikpolis. Han har brunnit för sitt jobb och tycker att uppdraget är viktigt. Men precis som många kollegor har han tröttnat på förutsättningarna. Den pågående omorganisationen har skapat ett missnöje.

Trafikpolisen

”Tror inte på omorganisationen”

– Jag såg fram emot omorganisationen där vi blev en nationell polis, det skulle bli enhetligt var tanken. Det kom ut riktlinjer och direktiv. Men det blev inte så och nu har jag kommit till den punkten att jag tror inte på omorganisationen. Då kände jag att det var läge att prova något annat. Jag har ju en tid kvar att jobba.

Förra veckan presenterade Polisförbundet en medlemsundersökning som visade att åtta av tio poliser övervägt att sluta. Missnöjet är stort med lönen och även den pågående omorganisationen.

– Det är ju jättetråkigt. Vi har ju valt det här jobbet av en anledning. Och det är ju för att vi tror på det vi håller på med. Och vi är otroligt lojala med våra arbetsuppgifter. Men det är klart att det är allvarligt när det finns ett brett missnöje inom organisationen. Det kan ju leda till att det är fler som väljer att sluta, säger Christoffer Hallgren.

Befarar massflykt

Och den fackliga ledningen är än mer bekymrad över undersökningens resultat.

– Vi riskerar massflykt om vi fortsätter så här, sa Polisförbundets ordförande Lena Nitz till SVT Nyheter förra veckan.

För trafikpolisens del innebär omorganisationen att poliserna med trafikinriktning placeras på ett lokalpolisområde och tillhör ingripandeenheten. Christoffer menar att värdefull kompetens inte kommer till användning, fullt ut.

Bredd och djup oförenligt

– Det är lätt att ätas upp utav bruset så att vi inte får koncentrera oss på det här arbetet fullt ut. Det är den farhåga jag har. Tanken är att alla ska kunna klara allt inom vissa gränser. Men det är omöjligt. Alla kan inte ha både bredd och djup. Man måste tillåta sig att ha viss diffrentiering och att poliser oavsett intresse tillåts nischa sig, säger han.

Och tillägger:

– Sedan måste ju givetvis den dagliga verksamheten fungera. Ringer man 112 ska det komma en polis om man behöver en polis.

SVT: Är det så att ni är för få poliser idag?

–  Ja det kanske är så att vi är för få som är ute på gatan. Vi räcker inte till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trafikpolisen

Mer i ämnet