Havsörnsunge på Gotland. Foto: Peter Hellström / Naturhistoriksa Riksmuseet

Tuffast för havsörnsungar mellan Gävle och Ö-vik

Uppdaterad
Publicerad

Just nu ringmärks havsörnsungar runt om i landet. Det är en del av det stora räddningsprojekt som pågått sedan 1971 och som fått populationen på fötter. Överlag ser det bra ut runt om i riket, men längs kusten mellan Gävle och Örnsköldsvik finns oroande tecken.

–Det ser överlag jättebra ut med de ungar som vi besöker, säger Peter Hellström, som leder Projekt havsörn och nu är en av dem som är ute och ringmärker.

Han tar sig upp i de stora tallar där havsörnarna bygger bo, för att ringmärka, fota, mäta och väga ungarna.

Giftkusten

– Man får räkna med sura bett. Men det är lite spännande att hålla balansen samtidigt som man ska hantera en fem kilos havsörnsunge, berättar han.

Förra året ringmärktes 458 ungar, och prognosen ser bra ut, det landar nog på runt 450 ringmärkta ungar även i år tror Peter Hellström.

Stödutfodring

Havsörnarna har återhämtat sig sedan katastrofläget på 70-talet då man endast ringmärkte ett femtontal ungar. 1971 inleddes Projekt Havsörn för att skydda fågeln.

– Det är nog ett av Sveriges mest framgångsrika naturvårdsprojekt alla kategorier, säger Peter Hellström, och berättar om hur ideella krafter från 70-talet och in på 90-talet utfodrade havsörnsungarna så att de överlevde. Man körde ut kött på släde i hemlighet nattetid och i gryningen, för att inte avslöja för andra var havsörnarna höll till så att ingen skulle störa fåglarna.

Fler miljögifter

Samtidigt som populationen i hela landet mår bra och ökar finns oroande tecken på skador av miljögifter längs kusten mellan Gävle och Örnsköldsvik. Samma problem med dåliga äggskal och döda foster i äggen som fanns på 70-talet har noterats här sedan 2009. Peter Hellström berättar att man ännu inte vet exakt vad det beror på. Det finns pappersbruk och metallindustri i området men ännu har man inte kunnat koppla samman det med havsörnarnas problem, forskning pågår om det just nu.

– När det var som värst på 70-talet rörde det sig om ett fåtal miljögifter, nu är det en större blandning och svårare att reda ut effekterna av det här.

Havsörnen – Nordeuropas största rovfågel

I dag finns mellan 650- och 700 könsmogna havsörnspar som byggt bo och har ett eget revir. Räknar man in de fåglar som ännu inte blivit könsmogna så är det många fler.

Att havsörnen var så illa ute på grund av miljögifter beror på att den befinner sig högst upp i näringskedjan, och äter andra djur som redan innehåller höga halter miljögifter.

Havsörnen är Nordeuropas största rovfågel och kan bli 2,5 meter mellan vingspetsarna.

Förra årets ringmärkning av 458 havsörnsungar var rekord sedan ringmärkningen startade år 1975.

Ringmärkningen är en del i Projekt Havsörn där Naturskyddsföreningen, Naturhistoriska Riksmuseet och Naturvårdsverket deltar.

Källa: Naturskyddsföreningen och Peter Hellström (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Giftkusten

Mer i ämnet