V-politiker döms för förskingring

Uppdaterad
Publicerad

Mannen har suttit i Riksdagen för Vänsterpartiet, men under sin tid som kassör ska han ha förskingrat miljonbelopp från partiet. Allt för att kunna finansiera sitt spelmissbruk.

Mannen var tidigare kassör i Vänsterpartiet i Västernorrland och Sundsvall. Han har också suttit i riksdagen för partiet. Mellan 2009 och 2013 gjorde mannen bankomatutag från partiets konto med 1.505.000 kronor. Han förde även över 2.078.000 kronor till sitt eget bankkonto.

Han har dessutom fört över pengar mellan partiföreningarnas konton och upprättat falska handlingar. Årsbesked både från banken och riksgälden har ändrats med miljonbelopp. Dessutom har han förfalskat den ekonomiska redovisningen. Allt för att dölja förskingringen.

Finansierade spelmissbruk

På så sätt kunde han tömma partiföreningarnas konton. Pengarna ska sedan ha använts till att finansiera mannens spelmissbruk.

Tingsrätten argumenterar att brottsligheten har pågått under lång tid, varit systematiskt och att mannen genom manipulationerna försvårat att brotten kunde upptäckas. Rätten menar också att han haft en ansvarsfull ställning i föreningen med god insikt i ekonomin.

Advokaten missnöjd

Ytterligare en försvårande omständighet är att Vänsterpartiet i Västernorrland lidit stor ekonomisk skada av brotten. Därför döms nu mannen till två års fängelse för grov förskingring och trolöshet mot huvudman. Kassörens advokat är missnöjd med straffet.

– Jag kanske är lite förvånad äver att det blev ett sånt högt fängelsestaff. Jag tycker att tingsrätten borde kunna ha beaktat de mildrande inslagen i den här rättegången, säger han.

Mildrande inslag menar Johan Sterner är bland annat den långa tid utredningen av fallet har tagit.

– Jag tror att det tog ett och ett halv år innan man höll ett riktigt förhör med honom, då har också själv hade gått med till polisen i syfte att medverka till att brottet kunde utredas. Där tycker jag inte att tingsrätten har gjort rätt bedömning, säger Johan Sterner.

Mannen ska även betala skadestånd på totalt 1,7 miljoner kronor till föreningarna som pengarna förskingrats från.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.