Det nya museet på Ulvön med nybyggd sjöbod.

Ulvön får eget museum

Uppdaterad
Publicerad

Idén föddes för tio år sedan och nu står det klart. På lördag invigs det nya muséet på Ulvön.

Den som stiger iland på Ulvön hamnar direkt på Hamngatan. Den lilla grusvägen som går genom hela hamnen och som kantas av små hus med sjöbodar. Nästan halvvägs genom byn står det nya muséet. Ett gammalt boningshus med en nybyggd sjöbod nere vid vattnet. Själva boningshuset har inretts för att det, så exakt som det bara går, ska likna en bostad från förra sekelskiftet.

Lubbe får egen hörna

I den nya sjöboden används bodskullen som utställningslokal, med bilder och texter om bland annat strömmingsfisket och livet på ön. Dessutom har författaren Lubbe Nordström fått en egen hörna. Med muséet hoppas Ulvö Kapellag kunna bredda upplevelsen för de uppemot 50000 turister som varje sommar tar sig ut till Bottenhavets pärla.

– Det här ska ju bli ett center för besökare och vi ska kunna visa upp kulturarvet via muséet. Ulvön har ju ett rikt kulturarv som vi tycker vore fantastiskt kul att visa, säger projektledaren Janne Bagge.

Hjälp med driften

Projektet har kostat drygt tre miljoner och Ulvö kapellag lyckades ro det i hamn med hjälp av stöd från framför allt länsstyrelsen och Tillväxtverket. Men även Örnsköldsviks kommun har stöttat ekonomiskt. Kommunen har också skänkt tomten som muséet står på. Kapellaget har också kommit överrens med Länsmuseet, länsstyrelsen och Örnsköldsviks kommun om att de under de tre första åren ska sköta drift och underhåll av muséet. Sedan är det upp till kapellaget att avgöra hur det ska drivas.

– Det känns fantastiskt bra för då får Ulvö kapellag några år på sig att gå igenom hur de ska ta hand om det. Man kan lägga ut det på entreprenad eller sköta muséet själv. Vi är väldigt glada att vi kunde komma fram till den lösningen, säger Janne Bagge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.